Sweden in the park – in the US

kl. av |

Gästbloggare: Stefan Hansen, vikarierande kulturhandläggare för kulturrådet vid Sveriges Ambassad i USA.

Sveriges Ambassad i USA fortsätter med sin framgångsrika satsning Sweden in the park, som startades 2015 av kulturrådet Linda Zachrison – läs gärna mer om den här: http://bit.ly/2vfnc1H

Den här sommaren genomför vi vid fyra tillfällen folkdans-workshops och sällskapsdans vid nationalparken Glen Echo Park i Maryland, strax utanför norra Washington DC. Arrangemangen genomförs med inspiration från bland annat Parkteatern i Stockholm och Malmö Sommarscen, men också utifrån Sveriges tradition med folkparksrörelsen. Ledorden är dans, fri entré och tillgängligt. Och att ha kul, tillsammans! Första timmen erbjuds danskurs, sedan följer sällskapsdans. Kom utan partner, du hittar en där! Eller ta med din bästa kompis, en kärleksvän, en danssugen farbror. Tillsammans med lokala, skandinaviska folkdansgrupper fyller folkmusiken och folkdansen den vackra och atmosfäriska utomhusdansbanan vid anrika Glen Echo Park i juni, juli, augusti och september.

Bild 1

Själv har jag dansat gammeldans, eller svensk folkdans, sedan jag var sju år. Det var min mormor som inspirerade mig att börja: hon var rytmisk, glad, höll alltid takten i fötterna och händer, ville alltid dansa. Schottis, hambo, vals, polka. När jag tänker tillbaka på det, tror jag det var mitt första möte med det jag idag kan kalla livsglädje; frihet, gemenskap, kaffekalas.

Jenny Foster, ansvarig vid Mid-Atlantic Norwegian Dancers – en av fyra Skandinaviska folkdansgrupper i DC-området -, var mycket nöjd efter juliarrangemanget. Trots det stormiga vädret med översvämningsvarningar, kom ett närmare hundratal danssugna nybörjare och mer veterana danslirare.
– Det bästa sättet att lära sig folkdans är att varva kurser med danskvällar och att mixa partners med olika erfarenhetsgrader, säger Jenny Foster när alla dansarna gått hem för kvällen. Ikväll lärde vi ut den svenska schottisen, som har samma fotarbete som den norska reinlandern. Alla verkade ha kul tillsammans; tittandes, lyssnades, dansandes, tillsammans med våra duktiga musiker.

Bild 2

Sweden in the park hålls vid nästa tillfällen fredagen den 25 augusti och söndagen den 10 september. Fri entré, för alla. Fortsatt glad sommar!

Stefan Hansen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *