AccessAbility – Berättelser Utan Gränser

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Det är inte ofta som man får tillfälle att se en utställning som berör funktionsnedsättning och tillgänglighet, inte i Turkiet och kanske att det inte är särskilt vanligt någonstans. Utställningen AccessAbility som initierats av Svenska Institutet syftar till att skapa medvetenhet kring rättigheter för människor med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning. Enligt FN: s konvention är det en mänsklig rättighet för personer med funktionsnedsättning att kunna leva ett värdigt liv oavsett funktionshinder. Vi har utvecklat utställningen AccessAbility i samarbete med två turkiska NGO:s, RUSIHAK och ENGKAD. Utställningen har fått titeln Erisyorsam Varim! på turkiska.

 utställning på TAK
Utställning på TAK
Getting ready at TAK
Getting ready at TAK

Utställningen består av fjorton porträtt som ger en bild av personer från olika delar av Sverige som har någon form av funktionshinder där varje bild åtföljs av en personlig berättelse. I Turkiet har utställningen utvidgats till att även omfatta åtta turkiska porträtt och på samma vis kan man läsa deras personliga berättelser som skildras genom olika åldrar och funktionsnedsättningar.

De personliga porträtten som ingår i utställningen kan förhoppningsvis bidra till att inleda samtal om grundläggande principer om hur icke-diskriminering bäst bör manifesteras. Det är tydligt att man i ett turkiskt sammanhang, kanske i mindre utsträckning än i Sverige, måste se till att mer förändringar sker i den fysiska miljön, i lagar och i grundläggande attityder. Till utställningen har vi knutit samtal och seminarier med skiftande fokus där vår förhoppning har varit att kunna belysa och stärka det internationella samarbetet gällande tillgänglighet och funktionsnedsättning. Genom våra svenska och turkiska inbjudna talare hoppas vi kunna bidra till att främja och stimulera meningsfulla dialoger samt att få fram praktiska förslag och rekommendationer för vidare bilaterala samarbeten. Syftet med både utställning och seminarieprogrammet i Turkiet är att belysa tillgänglighetsfrågor som är specifika för just det turkiska sammanhanget och dess politiska miljö. Seminarierna har varit i samarbete med olika turkiska partners som med Hrant Dink Vakfi där språkbruk gällande funktionsnedsatta i media diskuterats. I samarbete med Istanbul Modern där fokus var om tillgänglighet till kultur där bland annat Sofia Alexandersson från Share Music Sweden delade med sig av deras erfarenheter av internationella samarbeten. Jag hoppas att vi ska kunna fördjupa ett samarbeta med dem. Seminariedagen på Istanbul Modern avslutades med en dansföreställning med titeln ’Dance with Different Bodies’’……it’s you!’ av den turkiska koreografen och dansaren Tugce Tuna i Istanbul Moderns trädgård.

Farklı Bedenlerle Dans
Farklı Bedenlerle Dans
Farklı Bedenlerle Dans
Farklı Bedenlerle Dans

Vidare har vi haft samtal med lokala kommuner om strategier för rätt till utbildning i skolan, fokus på kvinnor och funktionsnedsättning. I anslutning till utställningsdelen ”Design for Dignity” där vi visade tjugoen hjälpmedelsprodukter av svensk design hölls workshop på Istanbul Technical University där produktdesign av hjälpmedel diskuterades och provades under ledning av Lena Lorentzon och Semra Sahin från Mittuniversitetet tillsammans med universitets elever och lärare.

Utställningen med seminarier, föreställning samt workshops har uppmärksammats i turkisk media och stort intresse har visats trots att öppningsdagarna skuggades av det våldsamma terrorattentatet i Ankara samma dag som vernissagen skulle äga rum den 10 oktober. En del programpunkter fick ställas in under dagen samt under de tre nästkommande dagarna då Turkiet utlyste landssorg. Vernissagedagen som helt klart färgades av dådet accentuerade på sätt och vis utställningens relevans.

Kids mingle
Kids mingle

Att ha arbetat med den här utställningen i Turkiet har varit en resa i sig. Det har varit ett enormt givande samarbete med de lokala partnerna och rörande fint att få möjlighet att träffa några av de deltagande personerna i utställningen, både tillresta från Sverige och Turkiet. Det var speciellt att få träffa Nora 16 år med down syndrom som reste till Istanbul för vernissagen från Södertälje med sin pappa för att berätta om sig själv och även Mårten Hennéus som berättade hur han förlorade sitt ben i tjugoårsåldern och hur han har kämpat sedan dess med bland annat funktionsnedsattas rättigheter och hur han fick skapa ett nytt liv efter olyckan.
Med starka krafter och med mycket vilja har vi arbetat gemensamt med projektet och därför kommer vi att fortsätta att visa utställningen under 2016 i Turkiet i ett antal städer bland annat till Eskisehir, Izmir, Antakya där seminarier/ workshops/ föreställningar med svenska och turkiska medverkande kommer att utvecklas tillsammans med lokala aktörer för att bidra på bästa sätt för lokala behov. Behovet är stort, intresset är stort och det är av fundamental vikt att vi belyser frågorna ur en mängd olika perspektiv genom kultur, design och politiska åtgärder.

Nora
Nora

 http://erisiyorsamvarim.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *