Aktuellt under hösten

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Åter från semestern och en smula ringrostig. Som tur är händer det ju saker även när jag inte är på plats och höstens almanacka börjar så sakta fyllas på. Som exempel kommer det att äga rum ett intressant seminarium om utvecklingsmöjligheter för svensk film- och tv-näring här på representationen den 13 oktober. Under sommaren har det också hänt en del som berör just dessa frågor, bl.a. har den illegala filmsajten Swefilmer lagts ned som en följd av att två personer häktades misstänkta för upphovsrättsintrång. Det saknas dock tyvärr inte illegala alternativ så det finns med andra ord massor att fortfarande diskutera inom detta område!

Inom kulturområdet kommer Luxemburgs ordförandeskap att under hösten lägga fokus på kulturen i EU:s externa relationer – med särskilt fokus på kulturen i biståndet. Detta sammanfaller också med att 2015 är ”The European year for development”. Ordförandeskapet planerar att föreslå rådsslutsatser med denna inriktning”. En annan fråga som ordförandeskapet avser lyfta är problemen med den omfattande förstörelsen av kulturarv. Den 26-27 november kommer även kommissionens stora kulturkonferens, European Culture Forum, att äga rum här i Bryssel.

När det gäller de audiovisuella frågorna har ordförandeskapet inga särskilda planer annat än att följa kommissionens översyn av AV-direktivet och vid behov ta upp någon fråga för information/diskussion. Kommissionen förväntas i slutet på året presentera en rapport om slutsatserna från detta arbete. Översynen av AV-direktivet är en del av kommissionens strategi för en digital inre marknad(se tidigare blogginlägg http://blogg.kulturdep.se/kulturradsbloggen/en-strategi-for-en-digital-inre-marknad/ )inom vilken kommissionen under hösten också förväntas komma med förslag på upphovsrättsområdet.

På idrottsområdet kommer tyngdpunkten att läggas på två beslut om EU:s undertecknande av Europarådets konvention rörande matchfixing. Även de s.k. Good governance-frågorna förväntas ligga i fokus, inte minst mot bakgrund av de korruptionsmisstankar inom FIFA som uppdagades under våren(se tidigare blogginlägg http://blogg.kulturdep.se/kulturradsbloggen/fifa-och-eu/.

Det ser alltså ut att finnas en del att bita i även denna höst och jag ska göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade i de olika frågorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *