Alice Bah Kuhnke i London

kl. av | Taggar: , ,
Ambassadör Torbjörn Solström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på St Pancras International i London. Foto: Pia Lundberg
Ambassadör Torbjörn Solström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på St Pancras International i London. Foto: Pia Lundberg

Hon kom farande med tåg genom tunneln under Engelska kanalen, Alice Bah Kuhnke. Tillsammans med sina två medföljare hade kultur- och demokratiministern vid det laget besökt Malmö, Freiburg, Toulon, Cannes, Dresden och Berlin på tågturnén genom Europa. Inför besöket i London stod bland annat jämställdhet och #MeToo på agendan.

Efter ett möte hos Miljöpartiets utlandsavdelning i London åkte vi till British Film Institute för att prata med Amanda Nevill ,VD, och Jennifer Smith, Head of Inclusion, om deras riktlinjer för att motverka trakasserier och mobbning i den brittiska filmbranschen. Riktlinjerna, som vi skrivit om tidigare här på Kulturrådsbloggen, är ett svar på de avslöjanden som framkom i #MeToo-kampanjen i Storbritannien och har fått stort stöd från filmbranschen och brittiska kulturorganisationer. Det blev ett intressant samtal där vi enades om att ett tungt vägande skäl till att branschen så enhälligt ställt sig bakom BFI:s riktlinjer är den djupa förankringen och det täta samarbetet med en lång rad branschorganisationer och fackförbund i samband med framtagandet av riktlinjerna. Enligt Jennifer Smith granskades riktlinjerna av över 50 jurister från olika organisationer innan de offentliggjordes.

Vi talade också om vokabulären kring mångfald, där BFI gått från att använda ”diversity” till ”inclusion”, och om flera olika aspekter av mångfald och representation. Men mest talade vi om hur sexuella trakasserier ska motverkas framöver och hur viktigt det är att följa upp det som framkom i #MeToo-debatten. British Film Institute arbetar idogt vidare, bland annat genom att fortsätta träffa branschorganisationer och filmbolag, erbjuda utbildningar, göra fler utredningar och delfinansiera en stödlinje för personer som utsatts för trakasserier eller mobbning.

På möte med British Film Institute; Pia Lundberg, Nick Mason Pearson, Amanda Nevill, Alice Bah Kuhnke, Jennifer Smith och Emma Rung.
På möte med British Film Institute; Pia Lundberg, Nick Mason Pearson, Amanda Nevill, Alice Bah Kuhnke, Jennifer Smith och Emma Rung. Foto: Ann Nilsen

Diskussionerna kring #MeToo fortsatte vid en middag på ambassadör Torbjörn Solströms residens samma kväll. Svenska Agnieszka Lukasiak, som i många år arbetat som filmregissör och manusförfattare i London, Los Angeles och Sverige, berättade om stora skillnader i arbetsklimatet i de olika ländernas filmbranscher. Hon menade att  #MeToo-rörelsen haft stor betydelse för henne och många andra verksamma som råkat ut för sexuella trakasserier, och var övertygad om att filmbranschen nu långsamt håller på att förändras. Mindre hoppfull var Heidi Safia Mirza, professor i Equality Studies vid Goldsmith Univerity, som pekade på strukturella problem som är svåra att övervinna. De olika perspektiven gav upphov till intressanta diskussioner runt bordet.

Helena Vazquez Sohlström, Alice Bah Kuhnke och Heidi Safia Mirza på middag på det svenska residenset. Foto: Pia Lundberg
Helena Vazquez Sohlström, Alice Bah Kuhnke och Heidi Safia Mirza på middag på det svenska residenset. Foto: Pia Lundberg

Nästa förmiddag tillbringade vi på Southbank Centre, ett av världens största kulturhus som 2017 arrangerade Nordic Matters, den största nordiska kultursatsningen någonsin i Storbritannien. Under året presenterade Southbank Centre 753 nordiska artister, konstnärer och panellister. 103 000 besökare köpte biljetter till Nordic Matters-evenemang och många fler deltog vid gratisaktiviteter. Ministern fick återse Southbank Centres konstnärliga ledare Jude Kelly, som nyligen meddelade att hon kommer att lämna sin post efter 12 år för att till fullo ägna sig åt sitt hjärteprojekt WOW – Women of the World.  Kelly grundade WOW 2010 och har sedan dess sett projektet växa till en global rörelse där över 40 festivaler med fokus på flickors och kvinnors kraft och potential har arrangerats i 23 länder. Nu är siktet inställt på bland annat Sverige och vi på ambassaden ser fram emot att bidra till att viktiga kontakter knyts för att möjliggöra en svensk Women of the World-festival.

Den sista programpunkten under Nordic Matters, den ambitiösa och kritikerhyllade ABBA-utställningen Super Troupers, har blivit en sådan publiksuccé att Southbank Centre förlängt den med flera månader till den 29 juli. Den blev också den sista programpunkten i Alice Bah Kuhnkes London-schema då hon och hennes medarbetare fick en privat visning av utställningen. Stämningen var extra god efter att ministern i sin ambition att ta reda på så mycket som möjligt om förberedelserna inför prinsbröllopet, fått veta att DJ:n som första låt på efterfesten skulle spela ABBA:s Dancing Queen.

Därefter bar det av till St Pancras Station där vi vinkade av delegationen. Medan de tog tåget mot Antwerpen åkte jag och mina medarbetare till det svenska residenset, där vi samma kväll ordnade en stor mottagning i samarbete med Fotografiska som ska starta en filial här i London nästa år. The show must go on, både för ministrar och ambassadsanställda.

Jude Kelly på Southbank Centre talar med ministern om Women of the World. Foto: Pia Lundberg
Jude Kelly på Southbank Centre talar med ministern om Women of the World. Foto: Pia Lundberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *