Are Human Rights depending om Human Wrongs?

kl. av |

Tillsammans med organisationerna Loesje i Berlin och KulturUngdom i Västra Götalandsregionen planerar svenska ambassaden inför ett ungdomsprojekt med titeln ”Are Human Rights depending on Human Wrongs?”. Loesje är en ideell organisation som med hjälp av korta och fyndiga texter bjuder in människor till att tänka egna tankar kring teman som fred, yttrandefrihet och demokrati. KulturUngdom är också en ideell förening som supportar ung kultur och unga kulturutövare i Västra Götaland.

Tanken med projektet är att nio kreativa ungdomar från vartdera land ska träffas under en vecka i Berlin och Västra Götaland för att tillsammas och gemensamt skapa text, film och konstverk som sedan sätts ihop till en turnerande utställning. Förhoppningen är bl.a. att kunna visa utställningen på Litteraturhuset i Göteborg. Det övergripande temat för projektet är mänskliga rättigheter och under projektveckan i Berlin kommer deltagarna att få ta del av ett späckat program med bl.a. inspirerande föreläsningar, utflykter till historiska platser och workshopar –  allt för att sätta igång egna tankar till hur man själv kan skapa på temat. Redan nu har deltagarna börjat träffas i respektive land för att spåna fram idéer som de kan arbeta vidare med under projektveckan. De tyska deltagarna har träffats i Loesjes lokaler för att värma upp genom övningar i kreativt skrivande och intressanta diskussioner. Hur gestaltas en mänsklig rättighet på ett konstnärligt sätt? Kan man säga att en rättighet är viktigare än någon annan?

 

De tyska deltagarna planerar inför projektveckan i april.
De tyska deltagarna planerar inför projektveckan i april.

 

Den 7e april kommer alla deltagarna till oss på ambassaden för att träffa den svenska filmaren Carolina Hellsgård som ska hålla i en workshop om filmberättande. Carolina står bl.a. bakom filmen ”Wanja” som visades på Berlinale tidigare i år. De tyska deltagarna åker till Sverige i början av juni.

Carolina, Loesje och ambassaden planerar inför deltagarnas kommande besök.
Carolina, Loesje och ambassaden planerar inför deltagarnas kommande besök.

Skrivet av Erika Jönsson, kulturpraktikant.

One response to “Are Human Rights depending om Human Wrongs?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *