Barnlitteratur för hela slanten

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,

IMG_0439liten
Konstiga djur och En annan resa på kinesiska, Foto: Zhang Ke

Den senaste tiden har varit full av barnlitteratur. För inte så längesedan följde jag med Kinas största barnboksförlag för att delta i deras evenemang för lärare i provinserna Jiangsu, Zhejiang och Shanghai. De utbildar lärare i hur de kan använda Astrid Lindgrens böcker i undervisningen. Förhoppningen är att hennes böcker ska bli obligatorisk skolläsning. Lärarna som redan provat på fick demonstrera sin undervisning genom att hålla lektion för sina elever med hundra andra lärare i salen som skulle bli inspirerade. Det var Pippi och Emil för hela slanten.

I början av november månad gick CCBF – China Children’s Book Fair – av stapeln i Shanghai. Det var första gången och är den enda internationella bokmässan i Kina för copyright trading gällande enbart barn- och ungdomsböcker. Från och med nu kommer Shanghai vara värd för denna varje november och arrangörerna bakom är samma som gör bokmässorna i London, New York, Tokyo och Salon du livre i Paris. Vid CCBF blev förlagschefen för Rabén&Sjögren inbjuden som VIP-gäst. Själv modererade jag ett samtal på mässan mellan författaren Lotta Olsson och illustratören Maria Nilsson Thore som bägge hade ett intensivt program med besök även på skolor och bibliotek.

I förra veckan var det dags för ett annat evenemang – Jo Salmsons roadshow i Jiangsuprovinsen. På fem dagar avverkade hon tio mellanstadieskolor och ett universitet. Ingen rast och ingen ro men glädjande var att nästan alla barn hon träffade hade läst hennes serie om drakriddaren Tam. Jag var med på två av skolorna. Förutom att tala om Sverige, beskriva skillnaden på västerländska och kinesiska drakar och berätta om sina böcker så signerade Jo Salmson böcker tills hon fick kramp i armen. Vid den ena skolan ringlade sig en lång kö fram till boksigneringsbordet, bestående av nästan tusen glada barn i klasserna 3 till 6. Jag passade på att fråga dem om de hade läst böckerna. Jaa! ropade alla som hade hört min fråga. En flicka i femman berättade att hon läst alla sex böckerna fem gånger och en pojke önskade att det vore 100 böcker i serien. En annan hojtade att han ville träffa illustratören också.

Nu blir det väl lugnt ett tag framöver på barnboksfronten, men kanske inte så länge till för förlaget som köpt rättigheterna för drakriddarserien vill nu storsatsa på kanske 5-6 svenska författare under nästa år och Lindgrensatsningen i skolorna går vidare till andra provinser…

Lotta och Maria
Samtal med Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore på CCBF, Foto: Zhang Ke

Jo Salmson14liten
Jo Salmson signerar böcker i Nanjing, Foto: Eva Ekeroth

Jo Salmson10liten
Jo Salmson-fansen fick inte plats inne utan vi fick flytta utomhus, Foto: Eva Ekeroth

Jo Salmson13liten
”Jag har läst alla sex böckerna fem gånger!” Foto: Eva Ekeroth

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *