Black Star Symposium på London Film Festival

kl. av | Taggar: , ,

 

Text och foto av Elin Ulfhammer, praktikant på ambassadens kulturavdelning hösten 2016

bss1

 

Onsdagen den 5 oktober invigdes årets upplaga av London Film Festival med bland annat en galapremiär av filmen ”A United Kingdom”, regisserad av Amma Asante och med David Oyelowo i en av huvudrollerna. Asante och Oyelowo var även två av deltagarna i Black Star Symposium som ägde rum dagen efter, där etnisk mångfald inom filmindustrin i Storbritannien och USA diskuterades. Black Star Symposium utgjorde startskottet för British Film Institute’s projekt Black Star som kommer att pågå runtom i Storbritannien under hösten. Black Star är en hyllning till svarta personer inom filmindustrin – såväl framför som bakom kameran – genom filmvisningar, utställningar och andra evenemang.

Black Star Symposium inleddes med ett tal av Oyelowo om perspektiv och fördomar. I sitt tal tog Oyelowo upp att filmindustrin idag styrs av vita personer i alla led, och att vita personers erfarenheter och syn därmed dominerar branschen. Det behövs en blandning av olika erfarenheter och perspektiv för att få till en förändring. Han menade också att en förändring var nödvändig om brittisk filmindustri ska lyckas behålla icke-vit talang inom landets filmindustri (då många uppfattar att karriärmöjligheterna för svarta skådespelare är större i USA).

Oyelowos inledande tal följdes av två intressanta paneldiskussioner, med bl.a. Karen Blackett (ordförande för MediaCom UK); Noel Clarke (regissör, skådespelare och producent för bl.a. ”Brotherhood”); Ramy El-Bergamy (”on-screen diversity executive” på Channel Four) och Tunde Ogungbesan (BBC:s chef för mångfald och inkludering). Problem som togs upp under panelsamtalen var bland annat att majoriteten av alla roller tillsätts med vita skådespelare, och att det ställs högre krav på icke-vita personers prestationer. Dessutom framhölls att filmer om svarta personer ofta anses vara nischade och svårtillgängliga, just för att de handlar om icke-vita personer. Paneldeltagarna var även överens om att icke-vita och kvinnors historier ofta förbises i den brittiska filmindustrin. En del av lösningen på problemen ansågs ligga i en bredare rekrytering, framför allt till ledande positioner inom filmbranschen, där krav numera ställs på att en viss andel av de personer som kallas till intervju ska ha en icke-vit bakgrund.

Att projekt som Black Star behövs för att uppmärksamma den bristande mångfalden inom brittisk filmindustri blev om än ännu tydligare utifrån den statistik som British Film Institute presenterade. Där framkom bland annat att 59 % av alla brittiska filmer inte har en enda svart skådespelare med en namngiven roll. Med tanke på Sveriges nya filmpolitik där jämställdhet och mångfald står högt upp på agendan var detta ett forum med väldigt inspirerande samtal att få ta del av och lämnade många tankar om hur även svensk filmindustri kan och bör förbättras när det kommer till etnisk mångfald och representation.

Här kan man läsa mer om Black Star: http://www.bfi.org.uk/black-star

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *