Dags igen!

kl. av |

I morgon (den 22 november) är det dags igen. Det halvårsvisa ministermötet för EU:s kulturministrar för hösten sker då. Mötet har noga förberetts under det slovakiska ordförandeskapet. Och det är bland annat det jag själv har sysslat med under hösten – förhandlat i rådsarbetsgrupper för att komma fram till förslag som ministrarna ska kunna enas om. Det har bl.a. handlat om ett Europaår för kulturarv, rådsslutsatser om idrottsdiplomati och inte minst arbetet med ett reviderat audiovisuellt medietjänstdirektiv (AV-direktiv) – en lagstiftning som reglerar audiovisuella sändningar (tv och också beställ-tv d.v.s. video-on-demand-tjänster som Netflix). När det gäller det AV-direktivet handlar det om en lägesrapport om förhandlingarna, inget beslut. Och förresten, det är inte så att EU:s medlemsstater i rådet själva beslutar om hur en sådan reglering ska se ut utan Europaparlamentet är medbeslutande. Det kallas ”det ordinarie lagstiftningsförfarandet” och är idag det vanligaste beslutsättet inom EU.

EU-kommissionen vill att så många av sina förslag till utveckling av den digitala inre marknaden, där ett reviderat AV-direktiv är en del, ska beslutas så fort som möjligt. Det handlar om att EU-kommissionen vill se framsteg i EU som kan förbättra och effektivisera samarbetet och som också gör skillnad för medborgarna. I dagens situation med polarisering mellan medlemsstaterna och ifrågasättande av EU som sådant (läs: Brexit) har EU-kommissionen kommit fram till att det är viktigare än tidigare att kunna visa medborgarna nyttan av EU-samarbetet. Därför är EU-kommissionens ledord nu ”leverans”. De beslut som tas måste både vara och uppfattas som att EU-samarbetet gör tydlig och positiv skillnad för oss alla.

Som en liten kommentar kan jag nämna att kulturministrarna träffas i en så kallad rådskonstellation. Och den rådskonstellation som kultur- och de audiovisuella frågorna ligger inom hanterar också utbildnings- ungdoms- och idrottsfrågor. På rådskonstellationens möte kommer alltså EU:s ansvariga ministrar (eller statssekreterare) på alla dessa områden att träffas under två dagar för att diskutera aktuella frågor, ta beslut, allt i syfte att föra EU-samarbetet framåt.

En som jag som arbetar här i Bryssel med EU-frågor blir ofta inbjuden till olika konferenser och seminarier/event som mer eller mindre berör arbetet. Många är mycket nischade av lobbyister eller fokuserade på frågor som har särskilt intresse. En sådan av stort allmänt intresse var förra veckans Kollokvium om mänskliga rättigheter med fokus på mediepluralism och demokrati. Kommissionärer, ministrar och representanter från området och journalistkåren var där. Här är en länk med mer information om kollokviet där du också kan se på delar av mötet i efterhand.

Tyvärr gav inte mötet många tillfällen till positiva betraktelser om utvecklingen på medieområdet. De flesta inbjudna kommenterade de förändrade konsumtionsmönstren där de sociala medierna spelar en allt större roll. Paradoxalt nog leder en ökad mängd medier inte automatisk till en ökad pluralism utan öppnar snarare möjligheter för enskilda att avskärma sig från en nyanserad och bred mediebild. Därutöver vittnade representanter från journalistkåren, främst från Polen och Ungern, om hur de uppfattade att de i sina egna länder såg en framväxt av stark statlig reglering av fri media – med självcensur som en naturlig reaktion. Inom ämnet skydd av journalister och journalisters förutsättningar att arbeta fritt var Alexandra Pascalidou inbjuden och talade om sin erfarenhet av trakasserier och hatmeddelanden på sociala medier. Allt som allt var stämningen mycket allvarsam. På fotot ser du rummet där samtalet/kollokviet hölls och i bakgrunden på projektionsduken Alexandra Pascalidou.

17 november 2016. Kollokvium om mediepluralism och demokrati i Bryssel. Alexandra Pascalidou
17 november 2016. Kollokvium om mediepluralism och demokrati i Bryssel. Alexandra Pascalidou i bakgrunden på projektionsduken.

I mitt förra blogginlägg sa jag att jag skulle se till att upptäcka på egen hand det belgiska dansundret! Det var definitivt lättare sagt än gjort… Många av de intressantaste föreställningar är förstås på turné – internationellt eller i Belgien men sällan spelar de i Bryssel. Jag har i alla fall gått igenom planeringen för Les Ballets C de la B/Alain Platel, Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker och Ultima Vez/Wim Vandekeybus och sett att jag i vår kommer att kunna pricka in dem här på plats. Faktum är att ett antal av föreställningarna också kan ses i Stockholm.

PS Fick igår veta att julmarknaden i centrala Bryssel kommer att avhållas som vanligt och med försök att också se till att det också ska kännas ”som vanligt” efter förra årets terrordåd! Vi hoppas på detta och jag kommer definitivt att gå dit för att känna in den belgiska julstämningen. DS Julmarknad i Bryssel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *