En ständig ström av svenska hyresgäster på svenska institutet i Paris

kl. av |

I en storstad som Paris pågår ständiga kulturevenemang, konferenser och gästspel från hela världen – också från Sverige. Några av dem passar också på att hälsa på oss här på Si i Paris, även när det inte är i vår regi.  Som kulturråd och chef för Svenska institutet i Paris lever du mitt i en levande mötesplats. Dessutom har vi våra gäster i våra hyreslägenheter med nya omgångar varje månad av spännande konstnärer, forskare, författare som bor och arbetar här en tid. Till direktörsbostaden, som jag disponerar, hör dessutom två gästrum som kan användas av enstaka kortare besök. Funderar nu som bäst på hur man kan göra ännu mera av dessa besök med koppling till Frankrike och verksamheten.

Förra helgen kom  kritikern och curatorn Sophie Allgårdh hit mellan möten på INHA (Institut national d´histoire de l´art) i Paris där hon  ledde kommittéarbetet inför det internationella konstkritikerpris som kommer att delas ut på AICA- kongressen i Taiwan i höst.

Tillsammans professor Lin Chi-Ming, ordförande i AICA Taiwan, och Richard Gregor, AICA Slovakien bilden, formar Sophie Allgårdh nu en jury med forskare och intellektuella från framför allt Asien. Tävlingen vänder sig till en yngre generation konstkritiker som intresserar sig för olika aspekter på den asiatiska konstscenen. De firade också också den första större publikationen på engelska med ett urval texter av den koreanske konstkritikern Lee Yil, en av de främsta uttolkarna av ”Dansaekhwa” – den koreanska monokromen. Antologin ingår i AICA:s serie ”Art Critics of the World”, som syftar till att uppmärksamma röster och språkområden som annars har svårt att komma fram.

Kritikerorganisationen AICA (Association Internationale des Critiques d´Art) är en del av Unesco och knyter till sig 5000 professionella konstkritiker från 95 länder organiserade i ett 60-tal medlemsländer.  Den svenska sektionen tillhör en av de större och under förra helgens möten deltog även Linda Fagerström, ordförande AICA Sweden, och Christian Chambert, ordförande i stadgekommittén.

Sophie Allgårdh, konstkritiker under AICA konferens i Paris tillsammans med Tillsammans professor Lin Chi-Ming, ordförande i AICA Taiwan, och Richard Gregor, AICA Slovakien
Sophie Allgårdh, konstkritiker under AICA konferens i Paris tillsammans med Tillsammans professor Lin Chi-Ming, ordförande i AICA Taiwan, och Richard Gregor, AICA Slovakien

När de svenska hyresgästerna anländer till Hôtel de Marle, Si Paris som ligger mitt i de centrala Markiskvarteren, välkomnas de först av vår trogna medarbetare Ulla-Britt Johansson som samlar alla till en fika i Café Suédois för att lära känna varandra och huset. När hyresperioden går mot sitt slut, rundar vi av med ett glas för att höra hur allt har gått med de sinsemellan väldigt olika projekten. Det är verkligen inspirerande och vissa projekt man skulle vilja följa upp ytterligare och införliva i framtida verksamhet.  Jag har hunnit med att träffa tre omgångar boende sedan min ankomst, och i maj träffas vi med alla alumner på franska ambassadresidenset i Stockholm och diskuterar med referensgruppen vilka som ska antas för nästa år. Söktrycket är högt, långt fler än vi kan ta emot, och det gäller att identifiera kriterier som gör att det är meningsfyllt just att vara i Paris och hur vi kan utveckla oss ytterligare.  Det är ändå ett hundratal som passerar här varje år. (Det kostar mellan 6700 och 7700 SEK i månadshyra för rummen beroende på antal bäddar och man kan hyra från 14 dagar till en månad). Här nedan bild på den senaste träffen i trädgården. Från vänster arkeologen Ingrid Berg, konstkritikern Sophie Allgårdh, Janken Myrdal, Maria Norrmans sambo och konstnärern Maria Norrman, Helén Hallgren Archer från Nationalmuseum, litteraturkritiker och översättare Emi-Simone Zawall, docent Ingrid Söderlind-Myrdal, samt författaren och journalisten Ingrid Hedström.

Senaste omgången hyresgäster Si Paris
Senaste omgången hyresgäster Si Paris
Janken Myrdal och Si:s Ulla-Britt Johansson, som tar hand om alla hyresgäster
Janken Myrdal och Si:s Ulla-Britt Johansson, som tar hand om alla hyresgäster

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *