”Förtvivlan” på SFMOMA. Thielska Galleriet lånar ut målning av Edvard Munch till storutställning i USA

kl. av |

Gästbloggare Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet. Foto: Patrik Steorn.

Edvard Munch är känd som konstnären bakom målningen Skriet (1893), ett motiv som fått ikonisk status inte bara i konsthistorien, utan som även fått ett eget liv i populärkulturen. Mindre känt är förmodligen att konstnärens första version av motivet hette Förtvivlan. Sjuk stämning vid solnedgång (1892) och att den målningen tillhör Thielska Galleriets samlingar i Stockholm.

Patrik Steorn vid Edvard Munchs ”Förtvivlan. Sjuk stämning vid solnedgång”, 1892. Thielska Galleriet.
Foto: SFMOMA
Just nu visas dock målningen på den nyligen öppnade utställningen Edvard Munch. Between the Clock and the Bed på San Francisco Museum of Modern Art. Det är en omfattande mönstring av Munchs konstnärskap, med över 40 av konstnärens mest kraftfulla målningar. Det är första gången sedan 1951 en större utställning tillägnas Munch i San Francisco och den här gången är det egentligen mest fokus på hans senare verk. Munch fortsatte vara verksam fram till sin död 1944 och den här utställningen vill lansera honom som en av 1900-talets ledande målare. Presentationen är tematisk istället för kronologisk vilket gör att konstverkens kraftfulla och känsloladdade motiv kommer till sin rätt utan att nödvändigtvis behöva tolkas utifrån konstnärens biografi, vilket ofta gjorts tidigare.

Thielska Galleriets målning Förtvivlan. Sjuk stämning vid solnedgång har fått en hedersplacering, med andra existentiella motiv från konstnärens produktiva period kring år 1900. Thielska Galleriet har en av de största samlingarna av Edvard Munchs konst som finns utanför Norge, med 12 oljemålningar och nästan 100 grafiska blad. Konstsamlaren Ernest Thiel i Stockholm var Munchs viktigaste mecenat under en period i början av 1900-talet och köpte de flesta verken direkt från konstnären. Munchsalen på Thielska har förstås fått sitt namn efter den norske konstnären och hans verk finns fortfarande att besöka i samma rum.

Utställningens kuratorer samtalar vid invigningen. Från vänster: Jon-Ove Steihaug Munchmuseet, Sheena Wagstaff, Metropolitan Museum of Art, Gary Garrels, SFMOMA.
Ingången till utställningen på SFMOMA.

Tanken att göra en utställning med Edvard Munch i San Francisco hänger ihop med att SFMOMA anlitade det norska arkitektkontoret Snöhetta för ett omfattande uppdrag med både om- och tillbyggnad. Museets intendenter fick under en av resorna till Oslo upp ögonen för Munch, och nu är hela museet som en stor hyllning till nordisk kreativitet av internationell kaliber – både då och nu, i arkitektur och måleri.

Vid invigningen av utställningen uppmärksammades särskilt att Thielska Galleriet kunnat bidra med en målning till utställningen, eftersom vi nyligen fått ändra i stadgarna. Fram till slutet av 2016 var det endast tillåtet med utlån till de nordiska länderna från Thielska. Även om enstaka undantag har gjorts tidigare är de formella hindren nu undanröjda.

Äntligen är det möjligt att visa upp Thielska Galleriets samlingar internationellt, och det känns fantastiskt att vi kan vara med när intresset för svensk och nordisk konst från sekelskiftet 1900 växer både inom museivärlden och inom den akademiska forskningen. På sikt betyder det också att vi kan inleda samarbeten som gör att publiken kan få se mer konst från internationella samlingar i Stockholm. Mer konst till publiken!

Utställningen Edvard Munch. Between the Clock and the Bed, visas på SFMOMA i San Francisco till och med 9 oktober och visas sedan på The Met Breuer, The Metropolitan Museum of Arts nya filial i New York 15 november 2017 – 4 februari 2018. Därefter går utställnigen vidare till Munchmuseet i Oslo, men då kommer inte Förtvivlan. Sjuk stämning vid solnedgång (1892) att vara med.

Om utställningen på SFMOMA
https://www.sfmoma.org/exhibition/edvard-munch-between-clock-and-bed/

Om Edvard Munch på Thielska Galleriet

Edvard Munch

Om Thielska Galleriets utlån till USA

Thielska Galleriet lånar ut Edvard Munchs ”Förtvivlan” till prestigemuseer i USA

Ingången till utställningen på SFMOMA.
Utställningens kuratorer samtalar vid invigningen. Från vänster: Jon-Ove Steihaug Munchmuseet, Sheena Wagstaff, Metropolitan Museum of Art, Gary Garrels, SFMOMA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *