Från finkultur till geopolitik

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 suzi_15nov-2013

Efter årets tidigare bokmässor i Antalya, Izmir, Bursa och Diyarbakir nådde säsongens turkiska bokmässor sin kulmen i november med öppnandet av den trettioandra årliga Istanbul-bokmässan. Under mässans tema, ”Den nya silkesvägen – Nytt kapitel”, utsågs Kina till årets hedersland. Nästan 100 förlag från Kina deltog på mässan med fokus på barnlitteratur, digital publicering, animation och spel. En rad författare presenterades och flera seminarier avhölls med kinesisk inriktning.  Bland ett flertal deltagande kinesiska författare fanns bland annat romanförfattaren Tie Ning vars bok ”The Bad Woman” kom ut i engelsk översättning förra året, den hyllade författaren Liu Zhenyun som skriver om den genomgripande urbaniseringen av den kinesiska befolkningen, novellförfattaren Zhang Yueran och den unga kvinnliga poeten, Wei Wei, tidigare kallad Wei Lili, som av många betraktas som en stigande stjärna i den kinesiska litterära världen. Naturligtvis hänger valet av Kina som årets tema för bokmässan inte bara samman med Mo Yans Nobelpris 2012, utan också att Kina, kontroversiellt eller ej, fick en motsvarande hedersstatus på London Book Fair förra året och i Frankfurt 2009.

Valet av Kina i fokus måste förstås sättas in i ett större politiskt sammanhang och inte minst i relation till utvecklingen av det kinesisk-turkiska ekonomiska och politiska utbytet. Vice partiordförande Xi Jinpings besök i Turkiet i februari 2012 och premiärminister Recep Tayyip Erdoğans senare besök i Kina i april 2012 pekar på en viktig utveckling av ländernas bilaterala förbindelser. Bägge besöken kan vidare ses som en uppföljning av president Abdullah Güls besök i Kina under 2009, vilket lade grunden för ett formellt beslut om att 2012 välja Kina som årets kulturland i Turkiet liksom att Kina valde Turkiet som sitt kulturland 2013 där den turkiska invigningsceremonin för kulturåret skedde i Beijing tidigare i år.

Det finns ömsesidiga planer på massiva bilaterala byggprojekt, inklusive bygge av kärnkraftverk och en 5 000 kilometer lång järnvägsförbindelse kallad sidenjärnvägen. I september vann det kinesiska företaget CPMIEC en upphandling rörande uppbygge av Turkiets långdistansförsvarssystem. En del observatörer tolkar detta kanske som att Turkiet alltmer vänder blicken åt andra ekonomiska och politiska håll än åt Europa. Något ironiskt är att London Book Fair valde Turkiet till sin hedersgäst under detta år medan Turkiet kommer som hedersgäst till Beijings bokmässa 2014!

Första dagen besöktes Istanbuls bokmässa av ungefär 42 000 besökare. Man beräknar att mässan sammanlagt besöktes av 400 000 besökare. 690 förlag var representerade och den internationella sektionen representerades av ett stort antal länder, bland annat Serbien, Italien, Spanien, Tyskland, Azerbajdzjan, Norge och Ungern.  

Dagarna innan den stora bokmässan startade Tanpınar litteraturfestival för femte året. Årets tema Staden och Leken undersökte relationen mellan författaren och läsaren i förhållande till frågor om tristess, spel och litteratur. Ett sextiotal turkiska och internationella författare tog plats på olika scener i Istanbul i dialog med sina turkiska kollegor inför en blandad publik. Som en förlängning av festivalen gavs den argentinske författaren Alberto Manguel i uppdrag att resa till olika städer i Turkiet såsom Bursa, Erzurum, Ankara och Konya för att besöka universitet, kulturföreningar och bibliotek. Samt att skriva en samling essäer i fotspåren av Ahmet Hamdi Tanpınars bok “Beş Şehir”, i svensk översättning ”Fem Städer”.

Intressant och anmärkningsvärt är att man i de många olika litterära evenemangen i Turkiet möter ett helt spektrum av politiska och kulturella uttryck med kopplingar från det mest sofistikerade finkulturella och akademiska till sådant som närmast kan förknippas med mer eller mindre geopolitiska eller världspolitiska intressen och förvecklingar.

 

 

 

 

One response to “Från finkultur till geopolitik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *