Från Sverige till USA

kl. av | Taggar: , , , , , ,

ney_banner
Gästbloggare: Kristina Ney

Kristina Ney var under våren 2016 praktikant för kulturrådet Linda Zachrison på avdelningen för Press, Information och Kultur på Sveriges ambassad i Washington DC. Efter 20 veckors praktik funderar hon på vad svensk kultur är och hur svenska kulturskapare särskiljer sig.

Jag sitter på en FIKA på Manhattan i New York och funderar över vad svensk kultur är och slås av ironin. Av alla de caféer som finns i New York har jag valt FIKA, en kedja som har exploderat på den amerikanska marknaden. Jag frågar mig: Varför just FIKA? För att fika är en svensk kulturklenod, något som många amerikaner som besökt Sverige nämner när de förklarar vad som är svenskt. Förutom att jag sitter på en FIKA är det idag midsommarafton, generalkonsulatet i New York har ett stort midsommarfirande i Battery Park. Allt detta är traditioner och seder som på något sätt är med och bildar den svenska identiteten.

Foto: Lisa Gastaldi
Foto: Lisa Gastaldi

Jag har tillfälligt bott i USA i ca 5 månader för en praktikplats i Washington DC. Jag har praktiserat för kulturrådet Linda Zachrison på svenska ambassaden och därmed fått jobba med en bred ström av olika kulturella uttryck och personer inom kulturlivet från både Sverige och USA. Det är intressant att höra vad amerikaner har för förväntningar på Sverige. De flesta säger vackra kvinnor, IKEA, ’’swedish meatballs’’ och trevliga människor. Det mest intressanta har dock varit hur mottagandet av svensk kultur varit på andra sidan atlanten och vilka förväntningar som ställs på svenska kulturskapare.

Kultur är ett diffust begrepp som tolkas olika. Kultur kan definieras som de vanor och seder som utmärker en folkgrupp, till exempel vad det är att vara svensk. Kultur kan även definieras som estetiska uttryck som bildkonst, scenkonst och mera. De är inte helt oberoende av varandra och denna vår har linjen mellan dessa två definitioner blivit allt suddigare för mig. Om du i USA säger att du jobbar med “culture” så tror de direkt att man jobbar med mångkulturalitet. De flesta blir glada och stolta, ’’då har du kommit till rätt land, här finns folk från alla världens hörn och kanter’’. Identitet och var man kommer ifrån är en stor del av det amerikanska samhället. Identitet är även en stor del av innehållet på den amerikanska kulturscenen, frågan om härkomst verkar vara ett genomgående tema för många konstnärer och performers i USA.

Det går dock inte riktigt att ställa det amerikanska kulturlivet mot det svenska. Amerika är ett stort land där förutsättningarna är olika beroende på vilken stat du befinner dig i. USA har heller inte har någon kulturminister eller kulturdepartement. Något som vi har gemensamt är dock de ökande politiska spänningarna inom landet och runtomkring oss. I ett sådant klimat spelar kulturen en viktig och stor roll. Ett exempel på svensk kulturpolitik och hur det manifesterar sig utomlands är det faktum att vi har en kultur- och demokratiminister. Detta måste innebära att den sittande regeringen i Sverige ser någon sorts koppling mellan kultur och demokrati, kultur och åsiktsbildning, kultur och bildning. Svensk kultur utmärker sig, skapar debatt och diskussion kring dagsaktuella ämnen och nya insikter.

Exempel på detta är Josette Bushell-Mingo, som under sommaren har varit i Washington DC för att prata om hennes samarbete med Riksteatern och uppsättningen avEn druva i solen med en näst intill helt afro-svensk grupp av skådespelare. Sara Jordenö Rufs  dokumentärfilm ”KIKI” som visas runt om i världen, en film om kiki¬-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ¬ ungdomar i New York som finner en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Mats Eks Juliet & Romeo framfördes av svenska Kungliga baletten i USA i maj och blev en succé, mycket för att det är en annorlunda tolkning av den klassiska sagan. Detta är bara tre av många fantastiska exempel som jag upplevt under våren där svenska kulturskapare utmanar samhället, normer och dess värderingar.

Screening av KIKI i Brooklyn, New York
Screening av KIKI i Brooklyn, New York

Jag vill inte på något sätt idealisera Sverige och svensk kulturpolitik men jag tycker även efter min korta tid i USA kunna urskilja vad som enligt mig är kännetecken för det svenska kulturlivet. Svenska kulturskapare bryter normer, ifrågasätter konventioner och hyllar ett mångkulturellt Sverige. Kulturen är politisk och vi är inte rädda för att belysa de tuffa frågorna. Det kommer alltid att finnas grupper som ifrågasätter dessa budskap men det finns även de som behöver få sina uttryck och berättelser igenom. Sverige står idag inför stora utmaningar och spänningar men även för en möjlighet till berättelser och skapelser formade i ett utbyte mellan olika kulturer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *