Gigantisk gunga ska få tyskarna att minnas återföreningen

kl. av | Taggar: , ,

2011-04-13-fed-schloss

Freiheits- und Einheitsdenkmal, Perspektive vom Schloss Foto: Milla & Partner, Stuttgart

 

Denkmal für Freiheit und Einheit är det officiella namnet på minnesmärket. I folkmun kallas det för Die Einheitswippe, vilket betyder ungefär enhetsgungan.

Den 9 november för tio år sedan, på årsdagen av murens fall, beslöt förbundsdagen att det skulle skapas ett minnesmärke som skulle påminna om frihets- och enhetssträvanden i Tyskland de senaste hundra åren. Platsen var redan given. Det skulle placeras framför det återuppbyggda slottet, Humboldtforum, ett världskulturmuseum på historisk mark vid paradgatan Unter den Linden.

Trots att både platsen och själva behovet av ett sådant minnesmärke var starkt ifrågasatt och beslutet att bygga det rivits upp minst en gång, så verkar det nu bli av i alla fall. Cirka ett halvår före nästa riksdalsval tog den sittande CDU/SPD-koalitionen häromdagen beslutet att snarast ta första spadtaget.

I början av år 2009 utlystes en tävling där 532 anonymt inlämnade bidrag från arkitekter i hela världen kom in. En jury skulle välja ut 20 bidrag till en andra tävlingsomgång. Redan där tog det stopp första gången. Juryn kunde inte komma överens. Efter ett 80-tal möten (enligt Wikipedia) i styrgruppen för projektet beslöts i juni samma år att utlysa en andra tävling. Uppdraget formulerades om. Man tog bort ett informationscentrum och koncentrerade minnesperioden till den fredliga revolutionen 1989.

Den 3 oktober 2010, på 20-årsdagen för det nya enade Tyskland, presenterade den dåvarande kulturministern Bernd Neumann tre utvalda förslag. Vann gjorde till slut Milla & Partner och koreografen Sascha Waltzs gemensamma förslag – enhetsgungan. De kallar verket ”Bürger in Bewegung” (Medborgare i rörelse). Det är ett rörligt, interaktivt monument i form av en jättelik skålformad gunga som människor ska gå på. Prytt av texten ”Wir sind das Volk. Wir sind ein Volk” (Vi är folket. Vi är ett folk). När fler än 20 personer rör sig från den ena sidan till den andra börjar det röra sig. När folk tar monumentet i besittning får det liv. Symboliskt gestaltar det essensen av den fredliga revolutionen, att människor måste kommunicera och besluta sig för ett gemensamt handlande för att få saker och ting att hända.

Nu ska det alltså bli verklighet. Sägs det. Efter att ha fått flytta på en utrotningshotad fladdermusart och ta hand om antika fynd vid byggplatsen har kostnaderna stigit från 10 miljoner till ca 15 miljoner euro. Kritiska röster hörs igen i medierna. Någon tycker att muren (det som är kvar av den) är det bästa minnesmärket. Andra säger att staden Leipzig borde utses till minnesplats, eftersom det var där den fredliga revolutionen startade. Vissa tycker att de 1,3 miljoner minnesmärken som redan finns i Tyskland är fullt tillräckliga. Och i princip alla varnar för nya byggprojekt i Berlin, eftersom man inte lyckats hålla varken tidplan eller budget för de senaste decenniernas stora renoveringar och nybyggen, som exempelvis Staatsoper Unter den Linden och Berlin Brandenburg-flygplatsen (BER).

Förbundsdagens finansutskott stoppade hela projektet så sent som i april förra året. Nu kommer det på deras bord igen. Bygglov finns och målet är att inviga det på 30-årsdagen av murens fall den 9 november 2019. Den som lever får se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *