Hip-hopkulturen tar plats mitt i kulturens huvudstad

kl. av |


Onsdagen den 21 september slog Paris nya kulturcentrum för Hip-Hop La Place upp portarna!
Med 1400 kvadratmeter i bästa läge, med inspelnings- och dansstudior, flera scener och graffittiateljéer i anslutning till den nyanlagda parken ovanför Les Halles är La Place en kaxig kultursatsning som väljer att lyfta fram hip-hopkulturen som konstart med rätt att ta plats ”mitt i byn”.

Utomhusbio i Svenska institutets trädgård med dokumentärfilmen om Martha & Niki Fotograf: Vinciane Verguethen
Utomhusbio i Svenska institutets trädgård med dokumentärfilmen om Martha & Niki
Fotograf: Vinciane Verguethen

Tidigare satsningar inom samma genre har ofta kopplats till olika förortsprojekt där hip-hop snarare har setts som ett instrument för integration, ungdomars delaktighet i kulturlivet och överbryggande av utanförskap. Men den här gången handlar det om att hip-hopkulturens gyllene triangel; rap, street-dans och graffitti får utrymme, resurser och uppmärksamhet på sina egna meriter.

Och Sverige har snabbt kopplat upp sig mot den unga franska kulturinstitutionen genom samverkan med bland annat svenska streetculture-agenturen Streetstar, Stockholms kulturfestival, Kulturhuset i Stockholm, Botkyrka kommun och Svenska institutet i Paris. Något som dess nye dynamiska chef Jean-Marc Mougeot också lyfte fram under invigningen då han gav särskild uppmärksamhet till de svenska initiativen.

Ett sätt att locka hip-hop-publiken ner från Hallarna till Maraiskvarteren har varit Svenska institutets utomhusbio med filmen om streetdansarna Martha & Niki. I den ljumma septembernatten lockades över 500 personer att slå sig ner på institutets gräsmatta för att ta del av dokumentärfilmaren Tora Mkandawire Mårtens starka berättelse om Martha Nabwire och Niki Tsappos – om deras öden och äventyr inklusive första platsen i den största internationella hiphopdanstävlingen New Style i Juste Debout som varje år äger rum i Paris.

Dokumentärfilmaren Tora Mkandawire Mårtens starka berättelse om streetdans-duon Martha Nabwire och Niki Tsappos Fotograf: Tora Mkandawire Martens
Dokumentärfilmaren Tora Mkandawire Mårtens starka berättelse om streetdans-duon Martha Nabwire och Niki Tsappos
Fotograf: Tora Mkandawire Martens

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *