Jason Timbuktu Diakité i House of Sweden

kl. av | Taggar: , ,

_DSC5797

Gästblogg av Frida Garvill, praktikant vid Sveriges Ambassad i Washington DC, enheten för Press Information och Kultur.

Jason Timbuktu Diakité sökte sina rötter, de som förgrenat sig från bomullsplantagen i South Carolina, till södra Sverige och Lund. Den 5 april sitter han i House of Sweden i Washington DC med en bok i sitt knä.

Boken ’En droppe midnatt’ handlar om hur Jason bestämmer sig för att gräva fram den där familjehistorien. Hur han känner sig för bland sina närmsta, hur han undersöker de spröda rötterna av identitet i sin ungdom, hur han följer dem över Atlanten. Hur han en dag plockar en bit bomull och väger den i sin hand samtidigt som han föreställer sig sin farfars far där ute på plantagen.

Jason sitter i House of Sweden med boken i sitt knä, och under en frågestund tillsammans med ambassadens pressråd Monica Enqvist, navigerar de sig bland de rötter som artisten Jason tycks ha snavat över en del, men nu finner stadga i. Det är en stabilitet som byggts upp bit för bit när Jason övergett den kluvenhet som ständigt förföljt honom, som ett resultat av de där rötterna. Han menar på att hans bakgrund ger honom möjlighet att vara både och.

Jason är både och när han läser ett utdrag från sin bok på engelska, med en flytande amerikansk accent. Han har publikens oavbrutna uppmärksamhet, ansikten som absorberar tyngden i hans ord, som ler och skrattar när Jason är både och, och famlar efter en synonym till ett svenskt ord. Jason är både och när han på scen smälter in med och omfamnas av det amerikanska jazzbandet Rakiem Walker Project, musikerna från Harlem som tagit honom till sig när han följt sina rötter och hittat ett andra hem. Jason är både och när den skånska rappen dansar ut i rummet, när han lyfter på hatten och torkar svetten ur pannan, när han tar emot en blågul t-shirt med texten ”Hug a Swede”.

Jason är både och, och han fångar publiken, som också är det. 200 personer samlades i House of Sweden för att se och höra Timbuktu, svenskar och amerikaner, och de som är både och. Det finns de som känner igen sig i rasismen, motståndet och sökandet i boken. Det finns de som känner igen sig i musiken om välfärdsstaten Sverige, som flyter samman med Harlems jazziga toner, blanka trumpeter och välputsade skor.

Jason Timbuktu Diakité har sökt sina rötter. Han har följt dem från Sverige till USA, och nu sitter han i House of Sweden med boken i sitt knä och har bestämt sig att trots förgreningen i hans bakgrund, är han både och. Kvällen, med frågestund, högläsning och konsert blir en salig blandning med ett starkt budskap om rasism, historia och nutid, ett budskap som slår rot, och förhoppningsvis förgrenar sig.

Sveriges Ambassad i Washington DC arbetar för att skapa dialog och medvetenhet genom utåtriktad, kulturell verksamhet. Temat för denna verksamhet är under 2017 ”Safe & Sound” och diskussion och arbete kring säkra samhällen, jämställdhet, fred, klimat och frihandel kommer att drivas vid sidan av och interageras med det kulturella programmet.

Migration är ett undertema i Safe & Sound och det berör de två utställningarna i House of Sweden, samt filmserien som visas under våren. House of Sweden fick också besök av Jason Timbuktu Diakité för en kväll under just temat migration. Läs mer om verksamheten och ambassadens arbete här:

http://www.swedenabroad.com/washington.

 

_DSC6130_DSC6260_DSC6299

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *