Jonas Hassen Khemiri på Under the Radar

kl. av | Taggar: , , , , ,

Jonas Hassen Khemiris amerikanska version av ”Jag ringer mina bröder” har premiär i New York den 2 februari. Men redan från den 22 januari har publiken varit inbjuden till öppna repetitioner. Jonas Hassen  Khemiri har jobbat med produktionen av pjäsen på Play Company, närvarar vid de inledande föreställningarna samt deltar i teaterns utåtriktade aktiviteter.  Som ett led i detta deltog han i ett samtal om interkulturella perspektiv på ”Under the Radar” en årligen återkommande festival för ny och experimentell teater. Festivalen pågick parallellt med scenkonstmässan APAP.

Jonas Hassen Khemiri på Under the Radar.
Jonas Hassen Khemiri på Under the Radar.

Formen för samtalet – som bygger på konstnären Lois Weavers idé om ett ”Long Table” – förtjänar att omnämnas.  Deltagarna kallas för gäster och det finns tomma platser vid bordet till vilka åhörare inbjuds för att delta i samtalet. Det blev ganska snabbt fullt kring bordet även om man förväntades lämna sin plats när man sagt det man vill framföra.

Det är inte helt lätt att sammanfatta samtalet som hade stor spännvidd. Bristen på likvärdighet när det gäller tillgången till scener betonades. Det påpekades att skådespelare av olika etnicitet i en föreställning inte nödvändigtvis ger mångfald. Det underströks att konstnärer måste få verka på sina egna villkor i det sammanhang man som de själva väljer. Flera menade att kultur överhuvudtaget inte ska sättas in i ett fack beroende på utövarens ursprung. Kulturyttringar och kulturutövare ska inte hämmas eller definieras av geografiska, etniska eller andra gränser.

Diskussionen illustrerade hur komplicerat ämnet är och hur olika frågeställningen kan uppfattas beroende på vilken innebörd man lägger i begreppen, vilket sammanhang man kommer ifrån och vilka erfarenheter man har. Det fanns många åsikter runt bordet om begrepp som mångkulturalism. En av deltagarna gick så långt att mena att multiculturalism är ett kodord för rasism.

I Call My Brothers berörs ett globalt ämne som dessutom just nu är högaktuellt i New York. Poliskåren har kritiserats hårt från flera håll för systematisk diskriminering och kroppsvisitering av unga mörka män (”stop-and-frisk”) och den nya borgmästaren Bill de Blasio har tagit ett kraftigt avstånd mot dessa rutiner. I det samtal med Jonas Hassen Khemiri, som hålls efter en av föreställningarna belyses detta ytterligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *