Kor och Opera i finrummen i Berlin!

kl. av | Taggar: , , , , , ,

”All ladies” heter en utställning som pågår på Museum Neukölln i Berlin till den 6 april i år. Neukölln är en av Berlins hetaste stadsdelar, nya gallerier, nya teatrar, nya kaféer öppnas varje dag. Det finns alltid något att upptäcka där. Just nu ligger det lite vit snö på gatorna och är kallt men som vanligt myllrar det av liv när jag ger mig iväg för att gå på vernissagen på museet som ligger avsides och presenterar sig på hemsidan som” ett modernt ,innovativt levande museum för kultur och kulturhistoria för alla befolkningsgrupper  som lever i Neukölln med omnejd”. Det ligger inhyst i ett gammalt stall där förr hästar och oxar värmde varandra under kalla vinternätter. Nu är det fullt av Kor, det är kvinnorna i utställningen.

en ko från Skottland

Den tyska fotografen Ursula Böhmer har fotograferat dessa ståtliga, starka och ändå så saktmodiga,milda damer där de står på ängar runt om i Europa och idisslar sommarnes gröder. Nu blickar det ut på besökarna från stora fotografier som hänger i den vackra utställningslokalen. Mellan åren 1998 till 2011 har hon rest i 25 länder i Europa och fotograferat kor av all möjliga sorter. Den spanska kon är så vacker, svart med enorma horn står hon på en kulle beredd tycks det mig att dansa Flamenco i vilket ögonblick som helst eller gå till kamp på en tjurfäktningsarena. Flera av raserna är utrotningshotade och finns idag i endast få exemplar. Jodå, det finns en ko från Sverige, från Bromölla i Skåne. Den är så vacker där den tittar ut på besökarna i ett fullsatt galleri i en av Europas stora kulturmetropoler.

Kring utställningen har de en serie föreläsningar och kulturprogram. T.ex ”Kon är ingen klimat-förstörare” , ”Kon -Liv,verk och nödvändighet” eller ”Tyskland, Italien och den europeiska krisen”…

Jag frågar kuratorn på vilket sätt de tycker att dessa bilder kan medverka i en diskussion om Europas finansiella kris.

–          Varför inte? Är inte kor ett utmärkt ämne för en diskussion om vår framtida försörjning. Utställningen visar på Europas mångfald och berättar samtidigt en historia som berör oss alla.

På söndag den 9 februari sjunger den svenskfödda Anna Lindblom sånger från Sverige i utställningen ser jag plötsligt i programmet.

Berlin är fullt av svenskar! I Måndags höll Sara Kristoffersson en föreläsning på Humboldt om Ikeas Sverigebild. Den 16 februari kommer Sven David Sandströms verk Mattheus passionen att uruppföras på Berlins Philharmoni. Gårdagens Berliner Zeitung hade en stor artikel om vår svenska  kompositör Malin Bång som har konsert i helgen. Snart är det filmfestival här och flera svenska filmer visas och Edda Magnusson är utvald som en av Berlinales ”Shooting Stars”. Sverige är verkligen ett starkt kulturland!

Herbert Fritsch i orkesterdiket på Volksbühne i Berlin

Igår var det premiär på Volksbühne . En ny föreställning av konstnären/regissören/musikern Herbert Fritsch. Det är en opera och heter Ohne Titel 1 ( utan titel). Missa den inte om ni är i Berlin!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *