Kultur öffnet Welten – manifestation på mångfaldsdagen

kl. av | Taggar: ,

IMG_1755

Monika Grütters, Tysklands kulturminister, till höger på bilden, bjöd igår på internationella mångfaldsdagen upp till nationell samling för alla de som engagerar sig för flyktingars delaktighet i kulturen. Den 21 maj startade en aktionsvecka under mottot ”Kultur öffnet Welten” – kultur öppnar världar. Mellan den 22 och 29 maj öppnar aktörer runt om i Tyskland sina dörrar för att bjuda in till hundratals aktiviteter. Grütters har instiftat ett särskilt pris för att uppmärksamma och uppmuntra initiativ runt om i landet. Priset delades ut under lördagens ceremoni på Deutsches Historisches Museum som är en av de många institutionerna som engagerar sig i projektet. Vi var runt 200 personer som var inbjudna av ministern. Det var främst representanter från alla Bundesländer, kommuner och det civila samhället samt deltagarna i de tio nominerade projekten.

När Alice Bah Kuhnke och jag träffade Monika Grütters i februari pågick planeringen för aktionen. Grütters sa att hon tycker det är viktigt att inte bara stödja nya projekt utan också lyfta fram och ge uppmärksamhet till sånt som pågått sedan länge. Flyktingar och invandring är i sig inget nytt och tusentals ideellt engagerade har under många år arbetat framgångsrikt tillsammans med nyinflyttade.

Av 150 anmälda projekt hade en jury valt ut tio stycken. Dessa har var och en fått 2500 euro i nomineringspremie. Tre av dem fick första pris och 10 000 euro till. Det är inte mycket pengar, föreningarna och projekten får sin grundfinansiering på andra sätt, det främst äran och uppmärksamheten som är syftet med priserna.

De nominerade projekten är inom alla genrer och från olika delar av landet. Gemensamt för dem är att de görs av och med flyktingar, inte bara för dem.

Här är de tre vinnarna:

Banda Internationale från Dresden. Ett lokalt band, Banda Comunale, har sedan en tid bjudit in musiker som flytt från olika delar av världen och hamnat på  flyktingförläggningar runt om Dresden. Som en motvikt till Pegida-rörelsens demonstrationer spelar bandet idag på gatorna och i många sammanhang för en stor publik och har blivit en symbol för Dresdens motstånd mot extremhögern och främlingsfientlighet. Projektet stöds bland annat av stiftelsen Cellex och Evangelische Hochschule i München.

Kino Asyl i München. En plattform och en mötesplats där unga människor som flytt visar filmer från sina länder. De arrangerar och kurera filmfestivaler med olika teman, gör trailrar, bjuder in till samtal och översätter filmerna själva. Samarbetspartners är bland annat Filmstadt München, stadsbiblioteket och Bayrischer Rundfunk.

Multaka i Berlin. Mycket uppmärksammat projekt där flyktingar från Syrien och Irak visar konst och kulturskatter på de fem statliga museerna på Museumsinsel i Berlin. Hittills har 19 flyktingar utbildats och de visar nu bland annat Pergamonmuseums omfattande samlingar av islamsk konst för nyanlända på sitt modersmål. Under dessa utställningssamtal finns möjlighet att prata både om historien, religion och konsten, både hemländernas och det nya landet Tysklands. Projektet har just fått förnyat anslag från kulturminister Grütters och har därmed säkrat verksamheten för ett år framåt.

Det fanns många bra initiativ bland de nominerade. ”Montagscafé” på stadsteatern i Dresden är ett av dom Teatern har aktivt öppnat upp. Först, när nöden var som störst erbjöd personalen flyktingarna klädtvätt och hårklippning. Nu erbjuder man verksamhet på måndagarna dit runt 200 flyktingar kommer regelbundet. Vissa av dem är numera med i föreställningar.

”Refugees Kitchen” i Oberhausen är ett projekt där flyktingar byggt ett avancerat mobilt kök och reser runt och serverar mat från sina länder. Inom ramen för middagar med olika teman uppstår samtal, konserter, diskussioner och föreläsningar. Flyktingar får möjligheten att lämna förläggningarna och möta människor i sin nya omvärld.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *