Landat i EU-land – d.v.s. Bryssel

kl. av | Taggar: , , ,

Efter att ha arbetat nu i en dryg vecka i det som verkligen kan sägas vara ”EU-land” har jag installerat mig så pass att jag kan koncentrera mig på arbetet och börja med det som jag är anställd att göra – ”att tillvarata svenska intressen och verka för att svenska ståndpunkter får genomslag inom områdena kultur, medier, idrott samt vissa medborgarrelaterade frågor”. Detta ska jag göra i de förhandlingar som sker i olika rådsarbetsgrupper, jag ska hålla ”örat nära rälsen” och fånga upp nya förslag, ändringar i positioner och framför allt agera tidigt i processerna, allt i syfte att få gehör för våra svenska prioriteringar.

Min första vecka här har varit minst sagt intensiv med heldagarsmöten i två arbetsgrupper, lunch med kollegor från andra medlemsstater i särskilda frågor (läs: arbete), hantering av praktiska saker som iordningsställande av bostad, bankkonto och förstås, lära känna mina nya kollegor och deras frågor och ett nytt arbetssätt på Sveriges permanenta representation vid EU i Bryssel. Representationen är ett slags mini-regeringskansli – fast i Bryssel. Alla departement hemma finns representerade och man kan ha departementsövergripande samtal under lunchen utan några större logistiska problem. Något som jag redan flitigt har utnyttjat.

Rådet, Kommissionen och Europaparlamentet och dess sekretariatsfunktioner har alla sin hemvist inom ett begränsat område närmast att betrakta som en stadsdel. Det kallas också EU-Quarters. Här andas det EU och för den delen äts och dricks EU också. På morgnarna är gatorna fulla av människor som arbetar med EU på ett eller annat sätt och som i alla fall ser ut att gå målinriktat till jobbet. Den svenska representationen ligger också i området. Det är viktigt att vara där alla andra är. I princip är det gångavstånd till de flesta nyckelinstitutioner.

Men vad händer just nu då? Naturligtvis pratar alla om Brexit. Spekulationerna kring hur Storbritannien kommer att agera i frågan efter det att det i folkomröstningen i juni blev klart att resultatet var en majoritet för att lämna den Europeiska unionen. Det enda säkra att säga i denna fråga är att det inte finns något säkert att säga. Visst är premiärminister May’s retorik klar och tydlig men det förefaller finnas så många osäkerhetsfaktorer – finansiella och ekonomiska farhågor, tolkningsfrågor av Storbritanniens konstitution, följdeffekter av ett reellt utträde som man inte hade tänkt på tidigare etc. så att sia om framtiden är inte lätt. En sak är dock klar – EU-institutionerna och många andra deklarerar att det viktiga nu är att inte fokusera för mycket på Storbritanniens utträde. Det viktigaste är att uppamma framtidstro i Unionen och fokusera på det som handlar om att komma vidare i alla de områden som fortfarande behöver konsolideras.

För min egen del väntar bland annat förhandlingar om ett Europeiskt kulturarvsår 2018, halvtidsöversynen av handlingsplanen för kultur (2015-2018) och fortsatta diskussioner om kulturens roll i EU:s internationella relationer. Det audiovisuella området domineras helt av förhandlingarna om ett reviderat Audiovisuellt mediedirektiv (AV-direktivet) där alla vill vara med och tycka/påverka. På idrottsområdet har Slovakien, som är ordförandeland fram till dess att Malta tar över 1 januari 2017, valt att fokusera på idrottens betydelse för individuell utveckling, idrottsdiplomati, talangutveckling samt utbildning inom och genom idrotten.

Förresten, jag tar tillbaka vad jag precis sa. Detta är inte något som väntar mig, det har redan börjat!

 

 

2 responses to “Landat i EU-land – d.v.s. Bryssel

 1. Välkommen till Bryssel, Mikael!

  Ingår även kulturdiplomati i ditt uppdrag, eller är rådsarbetet din huvuduppgift? Undrar därför att jag läste artikeln i Washington Post om din kollega Linda Zachrison som ju verkar främja svensk kultur på ett väldigt aktivt sätt.

  Ser fram att följa dig på den här bloggen!

  Bästa hälsningar

  Christian Bondeson-Eggert

  1. Hej Christian och tack för hälsningen!

   Rådsarbetet är min absoluta huvuduppgift. Visst främjande kan komma i fråga men absolut inte på samma sätt som de övriga kulturråden – som exempelvis Linda i Washington.

   Hälsar

   Mikael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *