London Fashion Week – sista dagen för RePresent – Scandinavian Fashion

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Entre med delar av utställningen ReDesign

Ett av mina första projekt när jag kom till London i höstas var det ambitiösa modeshowroomet ”RePresent – Swedish Fashion” där ambassaden samarbetade med Business Sweden för att skapa en plattform där svenska modeföretag kunde visa sina kollektioner under London Fashion Week (se tidigare bloggpost: http://blogg.kulturdep.se/kulturradsbloggen/design-overallt/). I år hade detta projekt utvecklats till ”RePresent – Scandinavian Fashion” i samarbete med danska ambassadens handelssektion, och projektet har därmed växt avsevärt. Evenemanget ägde rum i ett townhouse nära Somerset House (själva epicentrum för London Fashion Week). Husets inredning samt den grafiska profilen på allt material, inklusive hemsida, har skapats av designstudion Studio Hato och allt utställningsmaterial med tydlig skandinavisk prägel är designat av Michael Marriott.

Fasad RePresent

Syftet med projektet är att i en unik och tilltalande miljö främja svenska och danska modemärken genom att assistera dem med kontakter med inflytelserika inköpare samt modejournalister i Storbritannien. Förhoppningen är också att öka kompetensen hos de medverkande företagen om den brittiska modeindustrin, samt få de svenska modemärkena att spetsa sin marknadsstrategi.  Dessutom är huset öppet för press och modeintresserad allmänhet som rör sig runt i staden under London Fashion Week. Huset har varit ett populärt stopp på vägen mellan visningar, möten och utställningar, inte minst för designstudenter. Här har funnits möjlighet att titta på skandinaviskt mode, och att hålla möten över en kaffe och kanelbulle i det lilla kaféet högst upp i huset.

ReDesign utställning

En ytterligare komponent i huset är den utställning med 12 nyutexaminerade designers från modeutbildningar i Danmark, Norge och Sverige som ingår i British Councils årliga mönstring av unga internationella designers. Från Sverige deltog Alina Brane, Per Götesson, Amandah Andersson och Elsa Suneson som alla gått ur Beckmans designhögskola. Med utgångspunkt i denna utställning och dess fokus på unga designers, har ambassaderna också organiserat samtal i huset under tre eftermiddagar – det sista samtalet hålls idag kl 14.00. Samtalen har handlat om hållbart mode, om hur man kan utveckla unga designers samt om vad man bör tänka på när man lämnar designskolan och ska ut i arbetslivet. De tre samtalen, som modereras av Dennis Nothdruft, curator på Fashion and Textile Museum, spelas in och kommer läggas upp på Soundcloud – det första samtalet finns redan ute:

https://soundcloud.com/#swedishembassyuk/reality-or-utopia-re-present

Fullsatt vid samtalet "Young Designers - How do we maximize their potential?"
Fullsatt vid samtalet ”Young Designers – How do we maximize their potential?”

För den som är i London finns fortfarande möjligheten att titta förbi huset, som ligger på 64 Lincoln’s Inn Fields nära Holborn. Vi packar ihop och stänger kl 18.00 idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *