Marionetteaterns gästspel och workshops i New York och Washington DC

kl. av | Taggar: , ,

Marionetteatern workshop 1

Som avslutande del av projektet ”Sweden in the park” kom Marionetteatern från Stockholm till NY och Washington – bla för att inviga 2015 års Kids Euro Festival i Washington DC, med att spela sin egen version av Barbro Lindgrens populära barnbok ”Sagan om den lilla farbrorn”. Marionetteatern gjorde även ett stopp på Bard Graduate Center i New York i samband med utställningen där med klassiska svenska leksaker i trä. http://http://www.bgc.bard.edu/ I NY träffade de också sina dockteaterkollegor på The Swedish Cottage i Central Park i NY. http://http://www.cityparksfoundation.org/arts/swedish-cottage-marionette-theatre/
Att bjuda in och visa Marionetteaterns och ALMA-pristagaren Barbro Lindgrens alldeles särskilt känsliga och lekfulla och samtidigt lite sorgsna lilla pärla till berättelse här i USA där högljuddhet dominerar så stor del av barnkulturen var spännande. Och att se den otroliga respons den fick liksom gruppens pedagogiska arbete genom sina workshops, var fantastiskt!

Erik Ottosson, praktikant på ambassaden, har här nedan skrivit en gästblogg som beskriver det arbete de gjorde med att hålla workshops under besöket.

Helena NIlsson, konstnärlig ledare för Marionetteatern sa strax innan hemfärden till Sverige om dessa workshops och mötet med skolbarnen:

”Om barnen bara visste hur mycket de ger oss tillbaka! Det handlar framförallt om att få igång dem, att få dem att våga lita på att de själva kan skapa något som duger –  och det är så otroligt att sen få se deras enorma lycka över när det fungerar!

Där fanns flera truliga killar i 12 årsåldern, med uppdragna huvor som först inte ville vara med alls. En av dem hade ett väldigt motstånd först – men sen började han göra sin figur och ritade ett stort hjärta!”

Helena Nilsson igen:

”…allra mest fantastiskt var det att få arbeta med eleverna vid Charles Heart Middle School i Congress Heights i South East Washington i förmiddags. Vilka möten, vilken entusiasm, vilka underbara figurer som skapades!”

Stort tack till Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern och till Statens Kulturråd!

Linda Zachrison

foto Erik Ottosson

Bejublat framträdande inför ambassaden nya adoptionsklass

av Erik Ottosson

Det är med enkla medel Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern jobbar men vilken effekt det sedan har på barnen! Det skrattades förtjust när teatergruppen spelade upp små scener framför klassen, till exempel med den gamla nyfikna gumman Ofelia, eller scenen mellan ”Kasper och Krokodilen” för den delen. Det rådde heller ingen brist på koncentration eller fantasi när barnen skulle klippa och klistra ihop sin egen skuggspelsfigur. Roligt att se!

På tisdagen den 27 oktober besökte vi på ambassaden vår adoptionsskola här i Washington för första gången i år. Tjugoen sjätteklassare på Charles Hart Middle School i sydöstra Washington är de barn vi kommer att jobba med vilket känns väldigt kul. Det handlar om utbyten i form av att informera om Sverige och svensk kultur. Samtidigt kommer de att få chansen att göra ett besök på ambassaden i Georgetown under året (många av barnen har till exempelvis aldrig varit i denna del av staden). Förhoppningsvis kommer det att resultera i ett positivt utbyte för både dem och oss. De kommer också få ta del av olika former av framträdanden – som det med Marionetteatern.

Att ”adoptera en skolklass” är ett projekt ambassaden har arbetat med länge och erfarenheterna av det är mycket positiva. Det ger en möjlighet för dem att lära sig om ett helt annat land och kultur, vilket kan vara värdefullt framför allt för de barn som annars inte har möjlighet att ta sig långt utanför hemmet. Just på Charles Hart Middle School kvalificerar sig många av barnen för att få skolmat serverad både morgon, lunch och middag, med anledning av att de har svårare hemförhållanden än genomsnittet. Samtidigt ger det alltså oss på ambassaden en chans att lära oss mer om amerikanska barn och det samhälle vi verkar i, kunskaper som inte kan fås bakom skrivbordet.

Att första besöket med skolklassen skedde tillsammans med Marionetteatern visade sig vara ett lyckokast. Marionetteatern landade i Washington i helgen framför allt för att delta på söndagens Kids Euro festival Familjedag i House of Sweden. Där bjöd de på två föreställningar, som var fullsatta, och två work shops. På måndagen var det ytterligare två uppträdanden, en föreställning på Sitar Center och en work shop på ett bibliotek i Washington DC.

Grundad 1958 är Marionetteatern Sveriges äldsta barnteaterscen och även den första dockteaterscenen. Med dockor och masker arbetar de mycket med skapa spännande, visuella uttryck. Fint att se under deras besök i Washington var att det enkla och inte så resurskrävande sättet att leka på, som att skapa sin egen skuggspelsfigur, fortfarande har en plats i barns hjärtan.

marionett 3

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *