MOM, AM I BARBARIAN?

kl. av | Taggar: , , , ,
MOM, AM I BARBARIAN?
Istanbulbiennalen MOM, AM I BARBARIAN? är den 13e i ordningen.

Lördagen den 14 september var det öppning för Istanbulbiennalen, nr 13 i ordningen. Med den första biennalen 1987 tog Turkiet ett betydande steg in i ett internationellt konstsammanhang. Sedan 1992 organiseras biennalen av IKSV, The Istanbul Foundation for Culture and Arts, en privat organisation som stödjer musik, teater, dans, film, design och konstbiennalen.

Här kan man läsa mer om grundarna och vilka som sponsrar IKSV, www.iksv.org, som är en viktig organisation med sitt omfattande stöd för Istanbuls kulturliv. Delvis genom biennalens tillkommelse öppnades konstscenen i Turkiet upp, dialoger startade och nya möten tog form. Turkiska konstnärer började så småningom ta plats på en internationell arena och internationella konstnärer hittade till Turkiet, kanske framförallt till Istanbul.

Under åren har Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form, bjudit in turkiska konstnärer och curatorer till ateljéprogrammen i Stockholm och Göteborg för att arbeta och få ta del av svenskt konstliv, och under ett antal år samarbetade Iaspis med ett ateljéutbytesprogram i Istanbul vilket gav ett antal svenska konstnärer möjlighet att vistas i Istanbul och ta del av turkiskt kulturliv. Det är kulturutbyten som har varit värdefulla och som har skapat flera vidare samarbeten och kontakter mellan konstnärer och institutioner.

Titeln för biennalen ”MOM, AM I BARBARIAN?” är ett citat från den turkiska poeten Lale Müldür’s bok med samma titel som kommenterade turkisk poesi efter kuppen 1980. Biennalen fokuserar på frågan om det offentliga rummet som ett politiskt forum. Efter Gezi protesterna beslutade IKSV att de planerade biennal evenemangen på offentliga platser runtom Istanbul skulle ställas in och bara genomföras inomhus. Biennalens öppethållande kortades ner från två månader till en och en del bidrag har dragits in.

För att få en större förståelse om det kontroversiella temat för biennalen kan man läsa curator Fulya Erdemcis “conceptual framework”, http://13b.iksv.org/en, där hon även skriver om varför planerna kring biennalen ändrades.

I årets biennal deltar tre svenska konstnärer, Annika Eriksson, Simon Goldin & Jakob Senneby. Generalkonsulatet har fått nöjet att bjuda in de svenska konstnärerna under veckan för att möta en del av Istanbuls konstnärer och institutioner tillsammans med till biennalen besökande svenska och internationella konstinstitutioner.

Jag hoppas att detta bara är början till många nya samarbeten med möten, projekt och samtal mellan olika kulturutövare från Sverige och Turkiet!

Biennalen pågår mellan 14 september – 20 oktober.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *