Moscow Design Week och ”En kort introduktion till svensk arkitektur och design”

kl. av | Taggar: , , , , , , ,
Gustaf och Daniel föreläser på Art Play i Moskva
Gustaf och Daniel föreläser på Art Play i Moskva.

Inbjudna av Sveriges ambassad i Moskva hade den oberoende arkitektur- och designpodcasten Summit, som drivs av curatorn Gustaf Kjellin och journalisten Daniel Golling, möjlighet att närvara vid Moscow Design Week för att presentera boken ”En kort introduktion till svensk arkitektur och design” som ges ut av Summit på ryska. Tanken med denna nya bok är att sprida kunskap om svensk arkitektur och design i Ryssland men även att den ska fungera som ett verktyg för svenska företag som vill etablera sig på den ryska marknaden och som med boken får en ny kommunikationskanal mot sina partner/beställare.
//Mårten

Gästbloggare: Gustaf Kjellin, curator
Idén till boken föddes
ur våra egna erfarenheter av tidigare resor till Ryssland som väckte vår nyfikenhet på rysk arkitektur och design – ett område som vi inte vet så mycket om. Kunde det omvända gälla? Kunde det vara så att det finns ett stort intresse för vårt land men väldigt lite kunskap om vad vi åstadkommit på arkitektur- och designområdena? Och kunde det vara så att det inte finns någon uppdaterad och aktuell källa där ryskspråkiga kan hämta den kunskapen?

Vi insåg snabbt att svaren på de här frågorna är ”ja”, vilket i sig kan tyckas märkligt då Sverige och Ryssland är grannländer och att avståndet mellan Sverige och S:t Petersburg och Moskva är kortare än till många storstäder i Europa.

Vad kan vi egentligen säga om den ryska designscenen efter knappt ett veckolångt besök? Även om man ska akta sig för att dra för hastiga slutsatser så fick vi intrycket av att den går från att vara präglad av en syn på design som ren utsmyckning till en syn som även inbegriper andra egenskaper och värden hos designen, i korthet allt det som vi förknippar med samtida svensk formgivning: mångfald, funktion, hållbarhet och ergonomi.

Efter att ha träffat Timur Burbayev, art director på designbyrån Art Lebedev, och ledningen för Moscow Design Museum så har det blivit tydligt för oss att Ryssland visar de typiska tecken på en ung designscen där det finns en stor efterfrågan och en stor marknad, men där etablerade institutioner, företag och inarbetade arbetssätt saknas. Både Art Lebedev, Rysslands mest etablerade designföretag som gör allt från webbdesign, till produktformgivning och inredningsarkitektur och det nystartade Moscow Design Museum, arbetar ofta med egeninitierade projekt.

Resonemanget tycks vara att vill man att något ska hända måste man ta egna initiativ. Därför har Art Lebedev tillsammans med en grupp andra designbyråer inte bara tagit på sig att själva designa ett rubeltecken, men även att implementera det. Samma sak med den nya kartan över Moskvas tunnelbanenät. Moscow Design Museum grundades så sent som häromåret och är ett tecken på att det finns ett växande intresse för design i Ryssland. Museet initierades av en liten grupp entusiaster som kände behovet, men istället för att vänta, bestämde sig för att ta saken i egna händer och starta museet, vilket är inspirerande om vi jämför med situationen i Sverige där vi inte har ett renodlat museum för design men där frågan om ett sådant stötts och blötts i decennier utan att något har hänt. Här har vi mycket att lära.

Summit hade förmånen att presentera boken ”En kort introduktion till svensk arkitektur och design” vid tre tillfällen och samtidigt hålla föreläsningar om svensk design. I Moskva såväl som i Perm, där vi var en del av en svensk handels- och kulturdelegation var mottagandet översvallande. Att förhandsanmälningarna till föreläsningarna var så många att vi var tvungna att byta till större lokaler liksom att de ämnen, synpunkter och funderingar som togs upp vid frågestunderna efter dem vittnar om en stor kännedom om ämnet var en barometer som för oss gett en tydlig signal om att boken kommit vid rätt tidpunkt och att den har hittat en stor och entusiastisk målgrupp.

Vi är övertygade om att vi sett början på ett givande utbyte mellan våra länder på ett område där vi i Sverige har ett stort kunnande att dela med oss av.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *