Musik, konst och idéer

kl. av | Taggar: , , , ,
Radiosymfonikernas konstnärlige ledare Daniel Harding i samtal med författaren Candace Allen
Radiosymfonikernas konstnärlige ledare Daniel Harding i samtal med författaren Candace Allen

Ikväll spelar Sveriges Radios Symfoniorkester och kör, under ledning av brittiske dirigenten Daniel Harding, på Proms för sjätte gången. Men redan igår kväll fick vi en försmak av det program Harding i sin roll som konstnärlig ledare för Radiosymfonikerna har planerat för säsongen 2014/2015 i Berwaldhallen, under en mottagning på ambassadörens residens. Under rubriken Interplay samsas klassisk musik med föreläsningar och presentationer inom vitt skilda områden, från matematik, via retorik till mänskliga rättigheter och religionshistoria. Flera av de medverkande konstnärerna, forskarna och författarna är britter (eller baserade i Storbritannien) vilket gjorde det extra roligt att kunna presentera bakgrund och smakprov från programmet i London. Den genomgående tråden i programmet är nyfikenhet, berättade Harding, som själv valt ut och kontaktat den breda och spännande grupp deltagare som kommer vara på plats i Berwaldhallen i höst och i vår.

Exakt hur öppet programmet är, visades av den korta introduktion som författaren Candace Allen gav av sitt Interplay-engagemang. Allen har en bakgrund i the Black Arts Movement i USA och har tidigare givit ut böcker om musik och ras. När hon tillfrågades om att vara med i programmet hade hon liten kunskap om Sverige, men har under de senaste månaderna djupdykt i svensk politik, diskussion och kultur – en resa som i högsta grad pågår fortfarande (”jag läser The Local – den engelsspråkiga svenska nyhetssiten – varje dag” erkände hon). Var det kommer landa, och vad hon kommer att prata om är fortfarande öppet, men den som kommer och lyssnar på konserten och hennes föreläsning den 2 oktober kan förvänta sig en nyfiken, kanske provokativ, men helt säkert engagerande blick på rasfrågan i Sverige.

Flera andra Interplay-deltagare var också på plats i London igår, bl.a. skådespelaren Ben Crystal, som tillsammans med lingvisten David Crystal kommer att sätta upp en iscensatt läsning av Shakespeares Perikles på den version av engelska som talades i det elisabetanska London. Även konstnären Conrad Shawcross, vars installation Timepiece kommer att finnas på plats i Berwaldhallen, var på plats, liksom violinisten Jack Liebeck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *