New Orleans – den kulturrika staden som fullkomligt kokar av en härlig kulturell ’Gumbo’

kl. av |

Gästblogg av Cecilia Kjellgren, Konsulatet New Orleans

Under sitt 300 årsjubileum fortsätter New Orleans att överraska med att presentera en rad svenska artister inom både musik- och konstvärlden. Det är inte bara nutida musiker och konstnärer som presenterats, utan även från årtionden tillbaka.

New Tide Orquesta
New Tide Orquesta

I november 2017, bjöd New Tide Orquesta på en uppsättning av Mönster Outside på Contemporary Art Museum (CAC) i New Orleans och de turnerar i både USA, Canada och Sverige. Nu i dagarna hade Contemporary Art Museum of New Orleans (www.cacno.org) premiär av ännu en svensk musiker och konstnär, nämligen Jockum Nordström.

Jockum Nordströms i sin utställning på Contemporary Arts Center.
Jockum Nordströms i sin utställning på Contemporary Arts Center.

Nordström är en svensk konstnär och författare som studerade till bildlärare vid Konstfack. Nordström arbetar främst i blyerts och har alltid inspirerats av jazzen och musiken i New Orleans. Här i New Orleans fick svenskarna ett fantastiskt mottagande och festligheterna började med en middag på Ace Hotel som arrangerades av CAC.

Middag på Ace Hotel arrangerat av CAC.
Middag på Ace Hotel arrangerat av CAC.

Dagen efter öppnades själva utställningen med att Andrea Andersson utbringade en skål och sponsorerna tackades av.

Öppning av Jockum Nordströms utställning på CAC.
Öppning av Jockum Nordströms utställning på CAC.

Därefter bjöds det på en gratiskonsert med Jockum Nordström Band, med konstnären själv på gitarr; Joakim Åhlund bas; Cissi Efraimsson, tamburin och trummor; Per-Erik Adamsson flöjt; Moussa Fransson, trummor och Ulf Engström synth.

Stöd till utställningen gavs av American Scandinavian Foundation, Sveriges konsulat i New Orleans, Barbo Osher Pro Suecia Stiftelsen, Azby Fond, Sydney & Walda Besthoff, Galleri Magnus Karllson (Stockholm), Zeno X Gallery (Antwerpen), och lokala bildkonst utställnings fonden.

Det var redan 1883 som Bror Anders Wikström kom i kontakt med svensken Charles Briton i New Orleans, som var ansvarig för och utarbetade skisserna inför Mardi Gras-karnevalen. Briton som kom till New Orleans 1865 blev genast accepterad inom konstvärlden. När Briton plötsligt dog, tog Wikström över och hans långa karriär inom karnevalvärlden gjorde honom till en mycket förmögen man. Idag kan man se hans utställning på New Orleans Museum of Art.

https://noma.org/exhibitions/bror-anderswikstrom-bringing-fantasy-carnival/

Från utställningen Bror Anders Wikstrom: Bringing Fantasy to Carnival.
Från utställningen Bror Anders Wikstrom: Bringing Fantasy to Carnival.

År 1903, kom en annan svensk Bror Thure de Thulstrup till New Orleans. Han hade fått i uppdrag att måla en stor monumentalmålning inför världsutställningen i St. Louis. Hans målning, som skildrar Louisiana Purchase, hänger idag i The Cabildo vid Louisiana State Museum i New Orleans. En annan svensk som fick många utmärkelser var Knute Heldner som dog i New Orleans 1952. Knute Heldners konst fick en plats i Vita husets konstgalleri och idag hänger hans konst på Ogden Museum i New Orleans.

Våra lokala svenska jazzmusiker fortsätter att spela aktivt i New Orleans, däribland Örjan Kjellin och Lars Edegran, men även stormusiker som Anders Osborne och Theresa Andersson.

Jazzmusikern Örjan Kjellin.
Jazzmusikern Örjan Kjellin.

Jockum Nodrström Band har även uppträtt i Washington, DC på House of Sweden den 27 mars och Svenska Konsulatet i New York arrangerar en konsert på Nublu den 31 mars.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *