Nytt europeiskt pris till manusförfattare

kl. av | Taggar: , , , ,

Deltog igår kväll i ett evenemang då ”European screenwriters award” delades ut för första gången. Evenemanget ägde rum på Bayerns EU-representation och organiserades av manusförfattarnas europeiska organisation, FSE (Federation of screenwriters in Europe).

Det kan noteras att detta inte är ett EU-initiativ och att det heller inte förekommer någon EU-finansiering. Priset sponsras dock av ett antal nationella organisationer som t.ex. Norske Dramatikers Forbund, Danske Dramatikere och Finlands Dramatiker och Manusförfattare.

Sveinbjörn Baldvinsson, FSE-ordförande, underströk bl.a. behovet av ökad uppmärksamhet åt manusförfattare och att dessa behöver ges bättre villkor att verka. Han framhöll även betydelsen av ett väl fungerande upphovsrättsligt regelverk som tillförsäkrade manusförfattarna en tillräcklig ekonomisk ersättning. Det nya priset var ett sätt att lyfta fram manusförfattarnas betydelse för den kulturella och kreativa sektorn. Värdet av Europas kulturella näringar uppgavs vara 536 miljarder euro, varav de audivisuella näringarna omfattade ca 107 miljarder (uppgifter från december 2014).

Fem europeiska manusförfattare var nominerade till priset, som är tänkt att delas ut vartannat år. I år var de nominerade Adam Price(bl.a. Borgen), John Fay(bl.a. Brookside), Caroline Link(bl.a. Nowhere in Africa), Sergio G. Sanchez(bl.a. The Orphanage) och Anne Landois(bl.a. Engrenages).

Adam Price tog hem priset och i samband med hans tacktal framkom att Borgen nu sålts till över 80 länder. Han tackade också Danmarks Radio för att man givit honom chansen med Borgen. DR:s första reaktion hade dock inte varit överdrivet positiv och man hade varnat Price för att ha alltför stora förväntningar och att han måste förstå att detta först och främst kunde bli en produktion för den danska marknaden, med möjligt undantag för Sverige och Norge som eventuellt kunde tänkas köpa serien ”as an act of mercy”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *