Nytt Nordiskt Nod i Seattle – Nordic Museum

kl. av | Taggar: , , ,

Gästbloggare: Jenny Mählqvist Cabezas, kulturhandläggare vid ambassaden i Washington, D.C.

I förra veckan öppnades dörrarna till det nya nordiska museet i den gamla men nymoderna stadsdelen Ballard i Seattle. En för många 20-årig längtan och dröm blev verklighet och inte minst för de många invånarna i regionen, 1 av 8 med nordiskt ursprung.

Från vänster: Ambassador of Norway Kåre Aas; Ambassador of Sweden Karin Olofsdotter; Ambassador of Finland Kirsti Kauppi; Secretary General of Nordic Council of Ministers Dagfinn Høybråten; Seattle Mayor Jenny Durkan; Nordic Museum CEO Eric Nelson; Her Royal Highness Crown Princess Mary of Denmark; President of Iceland Guðni Th. Jóhannesson; Nordic Museum Board President Irma Goertzen. Photo: Nordic Museum

Under dagarna innan den stora publika invigningsceremonin träffades museer och kulturinstitutioner från USA och de nordiska länderna och talade om hur detta museum kan bli en ny plattform för möten och dialog, för att illustrera vårt gemensamma kulturarv, samtala och utbyta erfarenheter samt presentera våra framåtblickande värderingar och skapa samarbeten mellan norden och Nordamerika. Alla var rörande överens om att man utifrån ser oss som likasinnade nationer med ett gemensamt starkt varumärke och det bör vi alla dra nytta av. MUSEUM

På museet kan man nu finna en ny permanent historisk utställning Nordic Journeys som utvidgar den mer klassiska invandrarhistorian för att inkludera en bredare förståelse för nordiskt liv och kultur såsom den har utvecklats under de senaste tolv tusen åren. Utställningen omfattar fem gallerier och visar älskade och viktiga artefakter, många inlånade från nationalmuseer i alla fem nordiska länder (som alla närvarade under invigningsdagarna). Men historien tar sig vidare över broar (bokstavligen) som länkar vidare till nutida nordiska uttryck med värderingar som vi representerar idag kring jämställdhet, öppenhet, transparens samt solidarisk och social trygghet och avslutas med nutida föremål och modern design.
BRODen moderna utställningen Northern Exposure: Contemporary Nordic Arts Revealed visar upp samtida konst från Island, Norge, Finland, Sverige, Danmark och regionerna i Grönland, Färöarna och Åland. Utställningen presenteras som en estetisk studie av hur den nordiska karaktären fortsätter att omdefiniera sig inom ett växande globalt sammanhang och utmanar perceptioner av form, kön, identitet, natur, teknik och kropp. Från Sverige deltar internationellt erkända konstnärerna Cajsa Von Zeipel, Britta Marakatt-Labba, Karin Mamma Andersson, Jonas Dahlberg, Nathalie Djurberg, Öyvind Fahlström, Sofia Hultén, Rita Jokiranta and Anneé Olofsson med både praktiskt och finansiellt stöd från Sveriges Ambassad i Washington DC och även från Statens Kulturråd.

Blind-man's Bluff, Cajsa Von Zeipel (2014)
Blind-man’s Bluff, Cajsa Von Zeipel (2014)
Nathalie Djurberg
Nathalie Djurberg

Men redan innan man ser till utställningar och inredning njuter man av arkitekturen i detta vackra nybygge. Fjord Hall är det atrium som delar upp de två huvudgalleriernas delar men fungerar som en samlingsplats med café, butik och information. Great Hall är ett gigantiskt högt i tak audiororium helt inklätt i trä med inbyggd teknik och design.

Fjord Hall
Fjord Hall
aulso
Great Hall

På övervåningen finns det rum där man kan sitta ner och njuta av panoramastora bildspel över nordiska landskap eller varför inte björkträd att luta sig emot.

screen

Nordiska sidoarrangemang som tex musikfestivaler, filmserier och litteraturkvällar kommer att erbjudas tillsammans med partners i staden under resten av månaden. Redan under invigningsveckan hjälpte ambassaden till att arrangera ett författarsamtal med svenska deckarförfattaren Åsa Avdic samt danska Sara Blaedel på Washington Universitys imponerande 400 kvm bokaffär för en fullproppad publik.

Från vänster: Kommunikationsråd Monica Enqvist, Åsa Avdic och Sara Blaedel
Från vänster: Kommunikationsråd Monica Enqvist, Åsa Avdic och Sara Blaedel

Kvällen innan invigningen uppträdde dessutom svenska låtskrivaren och sångerskan Beldina på en fest vid den supercoola platsen Pacific Fisherman Shipyard vid hamnen och med gå avstånd från museet. Beldina sjöng också vid den officiella publika invigningsceremonin.

När jag hade chans att sitta ner med Beldina innan konserterna berättade hon om hur lätt det är att förlora sig själv i glansen av att leva och arbeta i Los Angeles om man är för ung men att hennes solida uppfostran och nära relation till sin mamma hjälpt henne mycket i hennes artistskap och hur viktigt det var för henne att hitta sig själv först innan hon började skapa egen musik. Beldina förväntas släppa sin första skiva inom kort.

Beldina
Beldina

Det är med nytt nordiskt sinnelag som vi lämnade Seattle efter en vecka i förhoppning om att återvända ofta till denna fantastiska stad som är så fylld av nordisk stolthet.

Foto: Jenny Mählqvist Cabezas

Läs mer om Nordic Museum i Seattle

Nordic Exposure: A Seattle Museum Celebrates Immigrants wsj: 4 maj

The Nordic Museum Is the Sleeper Hit of Seattle’s Museum Scene Seattle Mag: 3 maj

A royal welcome for the new Nordic Museum in Ballard Seattle Times: 4 maj

The brand-new Nordic Museum opens Saturday in Ballard Curbed: 3 maj

Nordic Museum has grand opening in Seattle King 5. 5 maj

Inside the New Nordic Museum Is an Art Show You Shouldn’t Miss in The Stranger: 23 maj

8 things to do in Seattle: 5 july

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *