Passionerad vilja att gå vidare till nästa steg efter #metoo – tydligt vid Svenska Filminstitutets seminarium i Cannes

kl. av | Taggar: , , , , , ,
Fullsatt auditorium - 250 i publiken
Fullsatt auditorium – 250 i publiken

”Att vara osynlig är livsfarligt – det kan få förödande konsekvenser – vi har fortfarande långt kvar!” Stämningen vibrerade i den fullsatta lokalen i dag under seminariet Take Two: Next moves for #metoo som Svenska Filminstitutet ordnade här i Cannes. I dag handlade det om vilka framtida åtgärder som kan användas i arbetet för att uppnå jämställdhet och motverka sexuella trakasserier. Kulturminister Alice Bah Kuhnke kunde inte ens sitta still i sin stol när hon inledde, utan måste resa sig upp och glödande understryka hur alla ledare måste ta sitt ansvar för att förändra dagsläget – gör man inte det kan man lämna sin post! ”Jag orkar inte ens tänka på hur det skulle vara om 20 år om vi inte gjort något åt detta” Frågan ska finnas på alla agendor, vid varje möte, man måste våga vara obekväm ibland. I salen satt kulturministrar från Frankrike, Finland, Estland och Belgien och 250 andra idel öron.

Alla måste våga!
Alla måste våga!

 

Alice Bah Kuhnke reser sig upp i stundens hetta
Alice Bah Kuhnke reser sig upp i stundens hetta

Filminstitutets VD, Anna Serner, hade redan 2016 tagit initiativet till ett seminarium om jämställdhet inom filmvärlden här i Cannes, och nu bjöd hon alltså upp igen, med delat värdskap av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och franska kulturministern Françoise Nyssen. Franska kulturministern hade dessutom med sig sin yngre kollega, jämställdhetsminister Marlène Schiappa, för att ytterligare inskärpa vikten av frågan. Franska kulturministern berättade om arbetet som pågår i Frankrike. Även de underströk att vi väntat alldeles för länge,  att tiden är inne för verklig jämställdhet i praktiken.

Franska jämställdhetsministern Marlène Schappa
Franska jämställdhetsministern Marlène Schappa
Franska kulturministern Francoise Nyssen
Franska kulturministern Francoise Nyssen

 

Eva Röse håller gripande inledningstal
Eva Röse håller gripande inledningstal

Men allra först ut för dagen var i alla fall svenska skådespelaren Eva Röse, initiativtagaren till #tystnadtagning med ett gripande och starkt inledningstal som satte den emotionella tonen inför en koncentrerad och berörd publik.

Skicklig moderator var amerikanska Melissa Silverstein, grundaren av Women and Hollywood. Vi fick sedan en rad hårda fakta av huvudtalaren Stacy L. Smith, filosofie doktor och grundare av Annenberg Inclusion Initiative på University of Southern California, som var allt annat än uppmuntrande när vi såg hur liten andel kvinnor, färgade och andra grupper i samhället finns representerade i den mansdominerade filmvärlden. Oavsett om det gäller filmskolor, regissörer, skådespelare, repliker, film- och produktionsstöd. Hon avslutade desto mer uppmuntrande, med en rad initiativ och objektiva kriterier som faktiskt går att införa, bland annat konceptet ”Inkclusion Rider”, kvotering, skatter, konkreta målsättningar, objektiva mätningar… medlen är många.

Skrämmande statistik på underrepresentation av kvinnor, färgade osv.
Skrämmande statistik på underrepresentation av kvinnor, färgade osv.
Stacy L. Smith presenterar hårda fakta och åtgärdspaket
Stacy L. Smith presenterar hårda fakta och åtgärdspaket

 

Filmvärlden måste också omfamna mångfalden i det omgivande samhället om den vill vara relevant i samtiden. ”Om du är osynlig är det livsfarligt, vi får inte vara rädda för mångfald” sade nyblivna regissören och skådespelaren Bahar Pars (senast känd från filmen En Man som heter Ove) och berättade om hur hon fått kämpa sig fram, och hennes glädje över att det faktiskt funnits stöd att söka från Svenska Filminstitutet som gjort mycket för jämställdheten redan för flera år sedan. (2014 var Svenska Filminstitutet först med att uppnå en jämställd stödrivning.) Cameron Bailey, en av ledarna för Toronto International Film Festival, svarade på frågan hur de lyckats så bra, med att säga att egentligen är det enkelt: Anställ kvinnliga regissörer och gå utanför din bekvämlighetszon och dina nätverk, annars blåser historien ifrån dig – något vi ser hända runtomkring oss. Aida Begic, en prisbelönt regissör från Sarajevo, visade en avsnitt ur en av sina filmer, med härskartekniker och välkända metoder och berättade om hur hon tack vare en stark kvinnlig kulturproducent fått sin karriär igång, och hur viktiga dessa förebilder är.

Aida Begic efterlyste fler förebilder
Aida Begic efterlyste fler förebilder
En skärpt panel med många förslag på hur vi kan gå framåt
En skärpt panel med många förslag på hur vi kan gå framåt
Anna Serner knyter ihop dagen med att säga att hot är ett effektivt förändringsvapen!

Anna Serner avslutade seminariet och menade att trots att jämställdhetsfrågan drivits så starkt i Sverige, har vi fortfarande problemen som #metoo. Ojämlikheten inom filmvärlden kvarstår: filmstödet för långfilmer går fortfarande till 73 procent män och 22 procent kvinnor. Hur hon själv i sitt idoga jämställdhetsarbete gått från att vara ”bitch” till ”rockstar” och hur hot är bästa medlen för förändring. Hon avslutade med att slänga ut en brandfackla: Om inte balansen förbättras till 2020 – då kommer hela filmstödet att gå till endast kvinnor.

Dagens moderator, grundaren av Women and Hollywood Melissa Silverstein
Dagens skickliga moderator, grundaren av Women and Hollywood Melissa Silverstein
Cameron Bailey - det är ganska enkelt: anställ kvinnor
Cameron Bailey – det är ganska enkelt: anställ lika många kvinnor som män
Alice Bah Kuhnke i intervju på intervju på terassen
Alice Bah Kuhnke i intervju på intervju på terassen
Ambassadens pressråd, Sara Brandt-Hansen fick agera reporter för en dag.
Ambassadens pressråd, Sara Brandt-Hansen fick agera reporter för en dag.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *