Rysk kulturell och historisk ”standard” på väg?

kl. av |

Vladimir Putin efterlyste i ett tal i februari i år en enhetlig lärobok i historia för landets skolor. Nu pågår, under talmannen Sergej Narysjkins ledning, ett projekt där historiker från ryska Vetenskapsakademin ska ta fram ett så kallat enat läromedel för historieämnet. Enligt forskarna ska konceptet innehålla ”principiella bedömningar av händelser i det förflutna samt en förteckning över svåra frågor i rysk historia”.

Talmannen hoppas att konceptet kan godkännas senast den 1 november, varefter en tävling om bästa läromedlet i historia skall utlysas. Utbildningsminister Dmitrij Livanov är dock skeptisk till tidsplanen och utlovar såväl en öppen diskussion kring konceptet, som sociologiska undersökningar för att utröna ryssarnas inställning till frågor i landets historia.

Arbetsgrupperna har definierat 31 sådana frågor, som behandlar allt från tillkomsten av den första ryska staten och varjagernas roll, till bedömning av Sovjetunionens roll i utlösandet av det kalla kriget. Även frågor om Stalins, Jeltsins och Ivan den förskräckliges roller i rysk historia samt om Sovjetunionens agerande i samband med andra världskriget, liksom Rysslands politiska och ekonomiska utveckling sedan år 2000 finns med på listan.

Man inser vid en genomläsning av listan att en offentlig debatt om rysk historia baserad på frågorna kan komma att blottlägga djupa skiljelinjer bland den ryska allmänheten.

I ryska parlamentet diskuteras även ett lagförslag som skulle kriminalisera kritik mot Sovjetunionens agerande under andra världskriget. Den som förnekar Nürnbergprocessernas utgång, anti-Hitlerkoalitionens verksamhet eller falskeligen anklagar sovjetiska soldater för krigsförbrytelser riskerar motsvarande tiotusentals kronor i böter eller fem års fängelse.

One response to “Rysk kulturell och historisk ”standard” på väg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *