Sámi Contemporary – nordisk utställning på Fellehus i Berlin

kl. av | Taggar:
Sámi Contemporary - utställningen pågår t o m 27 september
Illustration: Suophanterror

Vernissagen var i torsdags. Samtidskonst av 23 konstnärer med samiskt ursprung. Nio från Norge, sju från Sverige och fem från Finland. Utställningen har producerats av Norrbottens Museum och Rovaniemi Museum. Den har hittills visats i Luleå, Rovaniemi, Karasjok och Kungsbacka. Och nu på Nordiska ambassaderna i Berlin. Finska, norska och svenska ambassaden har samarbetat i processen och ramprogrammet.

Dagen började med en välbesökt personalvisning för alla som arbetar i det nordiska ambassadkomplexet. Curatorn Riitta Kuusikko berättade om konstnärerna och deras verk. Hon har varit med från början och har installerat utställningen hos oss. Jag slogs av hur bra utställningen är. Jag hade bara sett den på bild. Mångfalden och hur det hela presenteras i Felleshus är intrycksfullt. Utställningen passar väldigt bra i våra lokaler. Och den berör verkligen, med sina varierande uttryck, olika teman och konstnärernas individuella sätt att förhålla sig eller inte förhålla sig till det samiska.

Kvällen inleddes med ett Artist Talk. Konstnärerna Anders Sunna, Matilda Isobel Solberg och duon Markku Laakso och Annika Dahlsten, talade om sin konst med Nico Anklam, konsthistoriker och curator, knuten till UDK (Universität der Künste) i Berlin. Konstnärerna hade valt var sitt verk att prata om. För mig blev det under samtalet uppenbart hur lite jag vet om samernas historia och levnadssätt, om konflikterna med regeringar och myndigheter, kampen om mark- och andra rättigheter. Självklart påverkar det generation efter generation av samer. Alla fyra konstnärerna beskrev på  sitt konstnärskap som ett sätt att definiera identitet och sammanhang. Det är inte förvånande att  konsten blir både politisk och känslomässigt laddad när konstnären kommer ur en samisk kontext.

Vernissagen var väldigt välbesökt. 450 gäster kom och såg utställningen första dagen. Första helgen blev det publikrekord. Intresset för det nordiska är stort i Berlin och det känns att just denna utställning har en extra dragningskraft. Jag ser många stanna upp framför affischen på andra sidan gatan från mitt vardagsrumsfönster. Den finsk-samiska aktivistgruppen Suohpanterrors illustration, som anspelar på den klassiska amerikanska affischen ”We can do it!” från 1943, gör folk nyfikna. Med all rätt, det finns mycket tänkvärt och viktigt i den här utställningen.

 

Sámi Contemporary pågår t o m 27 september på Nordische Botschaften i Berlin.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *