Something Must Break på London Film Festival 2014

kl. av | Taggar: , , , , , ,
 Skådespelarna Saga Becker och Iggy Malmborg som nu båda är nominerade till utmärkelsen Stockholm Rising Star på Stockholm Filmfestival 2014. Foto: stillbild ur filmen Nånting måste gå sönder (2014).
Skådespelarna Saga Becker och Iggy Malmborg som nu båda är nominerade till utmärkelsen Stockholm Rising Star på Stockholm Filmfestival 2014. Foto: stillbild ur filmen Nånting måste gå sönder (2014).

Sverige bidrar under årets BFI London Film Festival endast med en långfilm. Det är dock inte vilken film som helst, utan den starka Something Must Break, som visats på svenska biografer tidigare under året med den svenska titeln Nånting måste gå sönder, i regi av Ester Martin Bergsmark och baserad på Eli Levéns roman Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats från 2014. Den har innan den visades på BFI London Film Festival förra veckan hunnit visas på drygt 40 andra filmfestivaler såsom Göteborg, Rotterdam och Tribeca och vunnit ett flertal priser.

Filmen handlar om Sebastian, spelad av Saga Becker, som möter Andreas och blir förälskad, men i vars kropp en annan kraft också tar mer och mer plats, den att istället bli ”Ellie”. Det är dels en fantastisk kärlekshistoria som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i, men också en skildring av det motstånd som kärlek mot normerna möter i dagens Sverige.

Berättelse får extra kraft av att den är både skriven, regisserad och spelad av transpersoner. Regissören Ester Martin Bergsmark, som kom till BFI London filmfestival på fredagens visning av filmen, har tidigare berättat i en debattartikel i Aftonbladet (2014-10-03) att det var ett medvetet val, men inte helt oproblematiskt. I jakten på huvudrollen, den transsexuella Sebastian/Ellie, blev Bergsmark föreslagen idel manliga skådespelare. ”Jag kom till en punkt då det blev självklart att en transperson måste få huvudrollen, när jag mötte all transfobi och okunskap i den svenska filmvärlden”. Han annonserade istället efter huvudrollen i magasinet QX, och fick snabbt svar av Saga Becker, som fick provspela mot Iggy Malmborg och därefter fick rollen som Sebastian.

Nånting måste gå sönder är en film som vill tala ur en transpersons perspektiv med andra transpersoner” skrev Maria Ramnehill en krönika på Nöjesguiden.se den 22 september.” Därför är det en film som ger mig något jag annars bara fått i samtal med andra transpersoner. Det är ett riktigt samtal, och det är riktig representation”.

Saga Becker och Iggy Malmborg är nu nominerade till ”Rising Star” på Stockholms Filmfestival i november, ett pris som tidigare har delats ut till unga lovande skådespelare såsom Alicia Vikander, Nermina Lukac och Adam Lundberg. Helt klart att framsteg för okonventionella rollsättningar och könsöverskrivande film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *