Stämningsfullt författarsamtal med Göran Rosenberg i Washington DC

kl. av |
Göran Rosenberg i Washington DC.
Göran Rosenberg i Washington DC. Foto: Kimberly Åkerström

Den 22 april hade turen kommit till ambassaden i Washington DC att välkomna Göran Rosenberg till ett boksamtal kring den kritikerrosade A Brief Stop on the road from Auschwitz.

– Göran Rosenberg är välkänd som journalist och dokumentärfilmare, men ikväll välkomnar vi författaren Göran Rosenberg, inledde ambassadör Björn Lyrvall inför en fullsatt sal på House of Sweden.

Ett runt ståbord med ett glas vatten samt en bok med post-it lappar som markerar speciella stycken här och var är den enda rekvisita som Rosenberg har till förfogande på scenen. Rummet är knäpptyst trots att så många människor i olika åldrar är samlade på samma ställe. Rosenberg berättar innantill med lugn och behaglig röst. Det är en personlig bok, och orden kommer naturligt.

– Det här är inte en politisk bok, berättar han. Jag skrev den här boken för att lära känna min far.

Under den kommande timmen berättar han om faderns liv i en svensk småstad efter Auschwitz, där han försöker bygga upp ett nytt liv och gå vidare, samtidigt som han lever med minnena. Det är ett människoöde som engagerar och trollbinder publiken under hela samtalet. Samtidigt är det en bok om ett barns minne av sin far och ett försök att som vuxen lära känna honom efter hans död, snarare än en berättelse om förintelsen. Rosenberg berättar att han skrev boken för sig själv och räknade med ett visst intresse, men att mottagandet blev något helt annat än vad han hade väntat sig:

– Jag blev förvånad över hur många som har velat läsa boken och som har skrivit till mig efteråt, berättar han under frågestunden. Det är som om den öppnade upp för människor att berätta om sina erfarenheter och sina relationer.

Göran Rosenberg har under våren även besökt San Francisco och New York för att tala om boken. Författarsamtalet är en del av ambassadens temaprogram för kultur och främjande i USA, som i år har temat Earth and Space. Följ gärna med på resan under #EarthSpace2015

Text: Kimberly Åkerström
Praktikant på enheten för press, information och kultur på Sveriges ambassad

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *