Svensk barnlitteratursuccé i Londonskolor

kl. av | Taggar: , , , , ,
Martin Widmarks workshop för skolelever
Martin Widmarks workshop för skolelever

Gästblogg av Ann Nilsen, kulturhandläggare på svenska ambassaden i London

Nyligen avslutades ett samarbete mellan de svenska, danska och estniska ambassaderna i London med fokus på barn- och ungdomslitteratur. Projektet leddes och initierades av borgmästaren i stadsdelen Kensington and Chelsea som under lång tid haft ett stort intresse för nordiskt barn- och ungdomslitteratur. Under fem dagar i februari deltog över 1000 elever från 13 skolor i stadsdelen i workshops med barnboksförfattare och barnboksillustratörer från de tre länderna.  Från Sverige hade vi nöjet att ta emot författarna Martin Widmark och Josefin Roos samt illustratörerna och författarna Sarah Sheppard, Linda Bondestam och Staffan Gnosspelius. Ett antal kvällsevenemang ägnat åt en vuxen publik ägde också rum, bl.a. med den danska författaren Janne Teller. 

Workshopsdeltagarna gav de engelska barnen en spännande inblick i allt från processen med att skriva och illustrera böcker till hur man kan undvika stereotypa bilder av män och kvinnor, till den fascinerande världen där hajar, pirater och dinosaurier lever. Martin Widmark höll även ett bejublat föredrag för en vuxenpublik om sitt projekt ”En läsande klass”, initierat för att öka läsförståelsen och läskunskapen bland barn och unga.

Det märktes att författarna och illustratörerna lyckades skapa ett intresse bland barnen och frågorna och kommentarerna var många. De lyckades också ge en fascinerande inblick i hur det är att vara författare och illustratör. Men framförallt gav de tankeväckande och stimulerande en inblick i nutida svensk barn- och ungdomslitteratur.  Förhoppningsvis har projektet ökat intresset för och kunskapen om svensk barn- och ungdomslitteratur, och kanske givit en bättre förståelse och medvetenhet om landet.

Ann Nilsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *