Svensk-kinesisk konferens om kulturarv och hållbar ekonomi

kl. av |

Den 22 november 2017 anordnade Sveriges ambassad ett svensk-kinesiskt rundabordssamtal om kulturarv och hållbar ekonomi. Målet med konferensen var att förstå värdet av det lokala kulturarvet och utforska medel för att påskynda utvecklingen av lokal hållbar ekonomi under förutsättning att kulturarv skyddas. Under seminariet presenterades och diskuterades kulturarvsprojekt i Kina baserade på framgångsrika fallstudier från Sverige/Europa och från kända kinesiska akademiska forskare.

Från kinesisk sida medverkade vice borgmästare Peng Xiulian, experter och investerare. Från svensk sida bl.a. Christer Gustafsson, professor från Uppsala universitet tillika ordförande i World Heritage Academy.

Några av deltagarna från konferensen 22 nov 2017: från vänster prof Liu Ruichen, Peng Xiulian vice borgmästare från Wuyishang, CEO of Island of Happiness Development Richard Goh, professor Christer Gustafsson, kulturråd Mathias Lafolie och You Hui ordförande och ägare av Fujian Zhonghui Investment.
Några av deltagarna från konferensen. Från vänster prof Liu Ruichen, Peng Xiulian vice borgmästare från Wuyishang, CEO of Island of Happiness Development Richard Goh, professor Christer Gustafsson, kulturråd Mathias Lafolie och You Hui ordförande och ägare av Fujian Zhonghui Investment.
Foto: Sveriges ambassad i Peking
Från konferensen 22 nov 2017. Talare CEO Richard Goh.
Från konferensen. Talare CEO Richard Goh.
Foto: Sveriges ambassad i Peking
Några av deltagarna på konferensen vid lunchmottagningen hos ambassadör Lindstedt 22 nov 2017.
Några av deltagarna på konferensen vid lunchmottagningen hos ambassadör Lindstedt.
Foto: Sveriges ambassad i Peking

Christer Gustafsson höll ett tal på temat kulturarv som en drivande faktor för hållbar tillväxt. Han refererade till FN:s globala mål och Agenda 2030. Han talade specifikt om kulturarv som en möjliggörare för social utveckling och integration och nämnde svenska Hallandsmodellen, som ses som en modell för kulturarv som fokuserar på regional tillväxt och social utveckling inklusive jobb, hantverk och adaptiv återanvändning. Hallandsmodellen har framgångsrikt implementerats i Lodz, Polen, där en gammal textilfabrik omvandlats till ett nav för köpcentrum, hotell och konstgallerier, vilket hjälpt Lodz att bekämpa arbetslöshet och social exkludering och bekämpa en post-industriell kris som många europeiska städer lider av. I sitt tal underströk Christer Gustafsson vikten av innovation och tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att göra bevarandet socialt integrerat och hållbart.

Sammansättningen av medverkande hade den fördelen att beslut om fortsatta aktiviteter kunde tas direkt. Som en följd av det besökte ambassadör Anna Lindstedt och kulturråd Mathias Lafolie i förra veckan provinsen Fujian för att på plats se hur frågan om kulturarv implementeras och var vi kunde se möjliga svenska inspel.

Huvudingången till den nybyggda historiska kulturstaden på ön Pingtan.
Huvudingången till den nybyggda historiska kulturstaden på ön Pingtan.
Foto: Sveriges ambassad i Peking
Vy från centralgatan i den nybyggda kulturstaden på ön Pingtan.
Vy från centralgatan i den nybyggda kulturstaden på ön Pingtan.
Foto: Sveriges ambassad i Peking
Annan vy från huvudgatan i den nybyggda historiska staden på ön Pingtan
Annan vy från huvudgatan i den nybyggda historiska staden på ön Pingtan.
Foto: Sveriges ambassad i Peking

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *