Svensk kultur i tysk press – en sammanställning för februari 2016

kl. av | Taggar: , , , , ,

Tyskland är ett stort land med över 80 miljoner invånare fördelade i 16 delstater. Det är en stor utmaning att nå ut i alla regioner med den svenska kulturen. Pressen fångar självklart inte upp allt vi arbetar med, tvärtom är det svårt för oss att få uppmärksamhet för det vi vill lyfta fram i den hårda konkurrensen. Genom att scanna av vad som skrivs i tidningarna får vi en överblick över vad som interesserar medierna mest och utifrån det kan vi sedan dra slutsatser och ta fram strategier för var vi vill satsa mer och på vad.

Min praktikant Annelie Scholz och jag har här gjort ett urval bland teman och texter från den gånga månaden. I slutet av blogginlägget hittar du hela listan. Det är mycket om litteratur, en hel del om film (bl a för att det var Berlinale, Berlins Filmfestival i februari), men även musik, design och en hel del annat.

Gör kvinnor sämre filmer än män?

alaskatvåk

Bild från Esther Gronenborns film Alaska.de (2000)

Det frågar reportern på Die Zeit regissören Esther Groneborn på den 66:e upplagan av filmfestivalen Berlinale. I ett samtal om varför det fortfarande finns så få kvinnor i filmindustrin, framförallt bakom kameran, diskuteras värderingar, stereotyper, kvotering och urvalskriterier. Esther Gronenborn, som bland annat står bakom Alaska.de och Adil geht, får frågan ”Finns det något land som kan vara en förebild för Tyskland? Esther Gronenborn svarar Sverige. ”Jag skulle säga Sverige, eftersom det svenska filminstutet under en femårsperiod har lyckats få upp antalet kvinnliga regissörer, manusförfattare och producenter till 47 procent – med hjälp av filmfrämjandelagar, genusmedvetande och förändringsarbete av nyckelpositioner inom filmindustrin. Kritikerna varnade för en förlust av kvalitet men det exakt motsatta skedde. Antalet kvinnliga pristagare ökade från 33 procent 2010 till 67 procent 2014, medan antalet prisbelöningar för män halverades. En tydlig framgång för mångfalden. Men man måste komma ihåg att denna form av nydänkande inte görs över en natt”, säger hon.

Rörande recension av redan hyllad bok

stevemåtti

Steve Sem-Sandbergs roman ”De utvalda” uppmärksammas i tidningen Die Zeit. Romanen handlar om uppfostringsanstalten Spiegelgrund i Wiens utkanter. ”Med stor försiktighet har Sem-Sandberg lyckats kombinera historisk noggrannhet och fiktion”, skriver recensenten. Barnmisshandlen, experimenten och morden som skedde på anstalten är det enda nazistiska brott som avbröts under Hitlers styre. Den tyska översättningen av romanen kom ut redan förra året och har redan i flera tidigare recensioner mötts av en hyllande kritikerkår.

Jonas Hassen Khemiri spelas på Schaubühne

UNGEFAEHR GLEICH

Pressbild från Mina Salehpours uppsättning på Shaubühne i Berlin

Mina Salehpour är regissören som har satt upp svenske Jonas Hassen Khemiris pjäs ”≈[ungefähr gleich] (≈[ungefär lika med] ) på teatern Schaubühne i Berlin. Fyra skådespelare gestaltar karaktärerna, som befinner sig längst ner på samhällssstegen. Süddeutsche Zeitungs recensent upplevde blandade känslor under pjäsens gång. Dels gillande i dess gestaltande av en fantastifull fars, men också en del vilsenhet då hon tyckte att handlingen saknade sammanhang.

Svensk design på plats i Hamburg

UNGEFAEHR GLEICH

I Hamburg pågår just nu en utställningen ”Utvalt – ”Schwedisches Kunsthantwerk der Gegenwart” (Utvalt – Svenska konsthantverk i samtiden”). Inför öppningen av utställningen intervjuade tidningen Hamburger Abendblatt Mari Louise Franzén, verksamhetsledare på Konsthantverkscentrum i Stockholm. I intervjun talar om den svenska hantverkstraditionen, som introduceras tidigt i alla skolor runt om i landet. Reportern frågar ”Intresserar sig unga människor i dag överhuvudtaget av konsthantverk?”. ”I Sverige i alla fall!” utbrister Mari Louise Franzén. Dessutom fångades en del av kulturrådet Nina Röhlckes tal på die Welts hemsida och kulturrådet själv fångades på bild i pappersupplagan.

Kiki fick Teddy

Dokumentärfilmarna Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garçon fick ta emot HBTQ-rörelsens mest prestigefyllda filmpris under Berlinale. Dokumentären Kiki handlar om voguing, sub- och danskulturen som vuxit ur HBTQ-rörelsen i New York. Dessutom vann även den svenska kortfilmen Moms on Fire av Johanna Rytel en guldbjörn under filmfestivalen i Berlin. Om detta skriver flera sajter, bland andra Berliner Zeitung.

Alter Schweden!

”Alter Schweden!” är ett välkänt yttryck i Tyskland. Gamle svensk! som det betyder, säger tyskarna när de hälsar en gammal vän eller utbrister förvåning, erkännande eller förtjusning över något. På en utställning i Nürnberg grävs det djupare i denna och flera andra idiom och tyska talspråk. Enligt utställningen går uttrycket tillbaka till det Trettioåriga kriget. Vid krigsslutets slut rekryterade Fredrik Vilhelm svenskar som instruktörer och underofficierare till sina arméer eftersom de ansågs vara särskilt kompetenta och kunniga. Om detta skriver Die Welt.

Björn Ulvaeus tar strid mot sedlarna

Under månaden har den stora snackisen i Tyskland varit Sveriges kontantlösa samhälle. Ett flertal olika medier har rapporterat över fenomenet både med förfäran och fascination. I Tyskland är det fortfarande mer regel än undantag att endast kontanter accepteras, inga kort. En av de svenskar som flitigt framställs i frågan är Björn Ulvaeus. I  en artikel av Frankfurter Allgemeine citeras Björn Ulvaeus, när han säger att kontakter tillhör dåtiden och han drömmer om ett helt kontantlöst samhälle. På Abbamuseet kan du överhuvudtaget inte betala med kontakter.

Sveriges starkast lysande stjärna

vikanderny

Att den svenska skådespelaren Alicia Vikander gick och vann en Oscarstatyett natten till måndag kan omöjligt ha gått någon förbi. Inte heller de tyska medierna. Die Welt skriver exempelvis ett eget litet porträtt på Alicia Vikander och beskriver också hennes bakgrund som balettdansare.

 

Pressammanställning Kultur februari 2016 – hela listan

Litteratur

3/2: Süddeutsche Zeitung skrev en lång och gillande recension över Håkan Nessers ”Elva dagar i Berlin”.

6/2: Bild uppmärksammar svenske författaren Filip Sytas snaskiga nyutkomna bok o livet som ung medarbetare på storföretaget Google, om drog- och sexkulturen på företaget.

10/2: Der Westen uppmärksammar att svenska kriminalförfattaren Helene Tursten besöker ”Krimifestivalen Moers”.

13/2: Henning Mankell blir omskriven i en lång artikel i Die Welt om sin kärlek till Afrika och sitt andra hemland Mocambique.

18/2: Die Zeit skriver en lång recension om Steve Sem-Sandbergs ”De utvalda”.

Film och teater

3-4/2: Både Süddeutsche Zeitung och Frankfurter Allgemeine skriver om den mytomspunna filmen ”The day the clown cried”, som delvis spelades in i Sverige med svenska skådespelare, med anledning av att filmen visas på Erste.

9/2: Die Welt tipsar om Fredrik ”Benke” Rydmans Swan Lake Reloaded”. Alicia Vikander nämns i flera medier efter en lunchträff för sin Oscarsnominering

11/2: Die Zeit intervjuar regissören Esther Gronenborn om varför det är så få kvinnor i filmindustrin, där hon berättar att Sverige är ett föregångsland inom detta ämne. Focus skriver om snart Tarzanaktuelle Alexander Skarsgårds medverkan på Berlinale. Süddeutsche Zeitung har sett regissören Mina Salehpour som satt upp pjäsen ≈[ungefär lika med]av Jonas Hassen Khemiri.

20/2: Flera sajter plockade upp en text, som nämnde att Sara Jordenö fick en Teddy för dokumentäre Kiki, dock var texten vinklad på en annan Teddyvinnare.

22/3: Frankfurter Allgemeine skriver om filmen ”Colonia Dignindad”, där bland annat Emma Watson spelar mot Michael Nyqvist.

23/2: Süddeutsche Zeitung har sett ”The Swedish theory of love” och skriver av filmen rakt av utan out- eller input.

25/2: Noomie Rapace med i Focus bildspel från Elle Style Awards.

29/2: Med anledning av att svensk-danska serien” Bron” har en stor publik i Tyskland skriver DPA en artikel om att danska bandet ”Choir of young belivers”, som gör musik till serien,  kommer till

29/2: Alicia Vikanders oscarsstatyett för bästa kvinnliga biroll för sin insats i ”The Danish Girl” uppmärksammas i flera medier, bland annat har Focus gjort en egen artikel och beskrivit Vikanders bakgrund som balettdansös.

Musik

1/2: Countrybandet Sjöstrom & Güllo nämns i en artikel i Mittelbayerische.de, om att Countryvågen sveper över Berlin.

10/2: DPA:s artikel om att polarpriset går till Max Martin och Ceciliaplockades flitigt upp.

13/2: Martin Fröst uppmärksammas i en artikel i Die Welt.

14/2: Fler tidningar plockar upp händelsen om det brittiska bandet ”Viola Beach”, som tragiskt körde av en bro i Norrköping och samtliga omkom.

17/2: RP Online skriver gillande om den svenska rockgruppen Hong Faux. Süddeutsche Zeitung ger ”Tallest man on Earth” en halvdålig recension, kallar det fejkad smärta på för stor scen.

19/2: Hamburger Abendblatt skriver att Nils Landgren spelar i stan.

23/2: Ett tiotal medier plockar upp en DPA-artikel om förberedelserna inför ESC i Stockholm.

25/2: Frankfurter Allgemeine uppmärksammar att Christian Kjellvander kommer till Kassel. Jamie-Lee Kriewitz blir Tysklands bidrag i ESC. Eftersom att tävlingen hålls i Stockholm nämns Stockholm och Sverige i, i princip samtliga stora Tyska medier.

Konst och design

2/2: Die Welt skriver ett reportage om New Tork-baserad smyckesdesignern Mari Ouchis samarbete med svenska And other stories.

5/2: Die Welt skriver om den Österrikisk-svenske formgivaren Josef Frank, med anledning av en utställning i Wien med hans skapelser genom Svenskt Tenn .

8/2: Mari Louise Franzén i stor intervju i Hamburger Abendblatt om svensk design med anledning av utställningen ” Utvalt – schwedisches Kunsthandwerk der Gegenwart” i Hamburg. Nina Röhlcke uppmärksammans i samband med utställningen i Die Welt.

9/2: Der Westen skriver om Leif Skoglöfs performance när han målade ett verk live på en tre meter lång duk till klassisk musik under en och en halv timme i St Vincent-kyrkan.

28/2: Die Welt. Nürnberg har en utställning med tyska ordspråk, där ”alte Schweden” beskrivs med sitt ursprung, betyder ungefär ”herregud!”.

Övrigt

9/2: Bild uppmärksammar ett tioårsjubiluem av ”Kinderhospizet” Lejohhjärta i Bremen, där Astrid Lindgren nämns.

4/2: Die Zeit skriver ett reportage om Victoriaförsamlingen och deras räddningsinsats av judar under Andra världskriget under kodnamnet ”Aktion Sverigemöbel”.

14/2: Stern.de uppmärksammar en minnesceremoni, med Lars Vilks deltagande, av en dansk filmare som dog när en 22-årig dansk med palestinska rötter stormade ett kulturcentrum. Frankfurter Allgemeine gör långt reportage om Sveriges kontantlösa samhälle och skriver bla hur man kan skänka pengar med kort i kyrkan och intervjuar Björn Alveus om hur Abba-museet inte tar kontanter.

25/2: Med anledning av Oscarsgalan listar en DPA-artikel (sex medier plockar upp) en mängd andra guldpriser i år, och mikrofonen i Eurovision song contest är designad av den svenske glaskonstnären Kjell Engman.

29/2: Flera tidiningar som uppmärksammar att det gått trettio år sedan mordet på Olof Palme, samt att filmen Bröderna Mozart av Susanne Osten var biofilmen som Olof Palme hade sett på mordkvällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *