Svensk kultur i tysk press – en sammanställning för mars 2016

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

I mars var det mycket om litteratur. Det hänger ihop med bokmässan i Leipzig. Martin Widmark presenterade sina nyöversatta Lasse-Maja bok på mässan och Der Tagesspiegel skriver om den. Bra tycker vi, också med tanke på att vi nu öppnar en utställning om svensk barnlitteratur här på Nordiska ambassaderna.

En annan tendens den här månaden är att det ofta handlar om bilden av det svenska samhället, den svenska modellen. Man är nyfiken på hur vi hanterar sånt som flyktingsituationen, jämställdheten, inkludering och tillgänglighet. Vi har höga förväntningar på oss från tyskarna, som så länge har betraktat oss som idealland. Ibland granskas vi kritiskt eller frågande, men för det mesta lyfts vi fram som goda exempel och bedöms i positiva termer.

Lars Gustafssons bortgång är den enskilda händelsen som rönt mest uppmärksamhet senaste tiden. Han är sedan länge mycket läst och högt uppskattad i Tyskland. Glädjande nog hann han både få och ta emot Thomas Mann priset i höstas, ett av de finaste tyska litteraturpriserna som bland andra Christa Wolf och Günter Grass har fått före honom.

Det är en spännande bredd i sammanställningen här nedan. Jag har valt att lyfta fram vissa inslag. Hela listan hittar ni i slutet.

Ny bok i genren Kinderkrimi
lassemajablogg
Lasse-Majas detektivbyrå

3/3: Martin Widmarks nya bok ”Cykelmysteriet” (Das Fahrradgeihemnis), som finns med i ambassadens kommande barnutställning, uppmärksammas i Der Tagesspiegel. Det 22:a äventyret för Lasse-Majas detektivbyrå, som hör till genren ”Kinderkrimi”, handlar om att cykeltävlingar vinner du inte med hjälp av dina ben – snarare med ditt huvud.

 

Är svensken människa?

bloggsvensk

14/3: Det var frågan som alla svenskar ställde sig 2006 när Lars Trädgårdh och Henrik Berggren kom ut med sin bok om den svenska mentaliteten för första gången. Nu, tio år senare, ställer sig tyskarna samma fråga, efter att boken översatts i en nyupplaga av tyska btb Verlag. Henrik Berggren befann sig nyligen på Leipziger Buchmesse tillsammans med den svenska ambassaden i Berlin för att berätta om boken. Om detta skrivs i Frankfurter Allgemeines pappersupplaga.

 

Tyskland sörjer Lars Gustafsson
lars
Lars Gustafsson (1936-2016).

4/4: Den svenske författaren och filosofen Lars Gustafsson gick ur tiden och sörjs världen över. Der Spiegel är en av flera tyska medier som skriver en minnesruna och skriver att ”Världen har förlorat en mångsidig författare. Bredvid Henning Mankells mörka deckare och Astrid Lindgrens populärbarnkultur fulländande han bilden av Sverige – tyst, men aldrig sömnig, ständigt brottandes med livets centrala frågor”. I Die Welts minnesruna lyder rubriken ”Alla cyklar i Västmanland står stilla”.

 

Cow
ko
Bild från baletten Cow från Semperoper Dresdens hemsida.

12/3: Focus skriver om koreografen Alexander Ekman och hans balett ”Cow” som spelades upp i Dresden. Den mottogs med stora applåder och handlar om att varje människa ska upptäcka sin inre ko, det vill säga en motsats till det stressiga vardagsliv som många människor i dag lever. En ko lever ett rofyllt liv och lever för stunden, enligt Alexander Ekman.

 

Individualistextremister?

22/3: Tagesspiegel skriver om Erik Gandhinis film „The swedish theory of love“, och om ”individualismextremism”, med utgångspunkt i nya lagen om att ensamstående kvinnor ska få hjälp med insemination, vilken trädde i kraft den 1 april.

 

Praktiskt design för människor i nöd
schelter2
Bild från Better Shelters hemsida.

9/3: Den 9 mars bodde omkring 7 000 asylsökande i tältläger i Hamburg. Die Welt skriver om utställningen ”Migration Matters” i Hamburg, där IKEA Foundation och FN ställer ut med tälten ”Better Shelter” av svenska formgivare. Tälten kräver inga verktyg för att sättas upp och har en yta på cirka 18 kvadratmeter för att kunna rymma upp till fem personer. De har även en liten solcell på taket för att boende ska kunna ladda sin mobiltelefon.

 

Hövding på mässan

18/3: Antingen förstör den frisyren eller sitter obekvämt, skriver Tagesspiegel. Tidningen talar så klart om cykelhjälmen och presenterar det svenska sensationsalternativet Hövding. I mitten av mars hölls Berlin Bicycle Week och airbaghjälmen Hövding, ursprungligen designad av två svenska dåvarande svenska kvinnliga studenter, fanns representerad på mässan.

 

Kulturpersonligheter om utvecklingen i Sverige
gabi
Skärmdump från Deutschland Radio Kultur

29/2: Deutschland Radio Kultur har intervjuat regissören Gabriela Pichler samt komikern Soran Ismail om flyktingssituationen i Sverige och världen. Gabriela Pichler, född i Sverige med en bosnisk mamma och en österrikisk pappa, säger ”jag är rädd för att de fascistiska tendenserna ska växa, men det kan också väcka kamplust och stridslystnad för oss på andra sidan”. Soran Ismail, som kom hit med sina föräldrar som kurdisk flykting på 80-talet, säger att ”till 90 procent tror jag att jag kommer att behöva fly igen”.

 

Hårdare samhällsklimat för funktionshindrade

16/3: Var femte svensk lever med en funktionsnedsättning. Sverige har varit ett föregångsland för funktionsnedsatta – men nu fruktar många att rättigheterna är hotade, skriver Deutschland Radio Kultur. Radiokanalen skriver att funktionsnedsatta syns i kulturen, exempelvis genom Glada Hudik-teaternstjärnan Mats Melin, som har Downs syndrom, och hans medverkan i Ica-reklamen. Rent juridiskt har funktionsnedsatta stora rättigheter, men praktiskt stämmer det inte alltid. En mor till en funktionsnedsatt son berättar att lagen är tandlös. Om exempelvis hissen upp rullstolsplatsen inte funkar, så finns inga påföljder. Hon säger också att Sverige har fått ett hårdare samhällsklimat och att det är svårare att få assistanshjälp.

 

Fika – den svenska jobbsuccén
640px-Fika_kaffe_bulle
Fika.

18/3: En ”fika-paus” gör dig mer produktiv, skriver tyska Elle och kikar på föregångslandet Sverige. Enligt en professor vid Linköpings universitet gör pausen dig avslappnad och mer produktiv när du återvänder till arbetsuppgifterna. I artikeln uppmanas tyskarna att ta efter det svenska sättet, som innebär en paus vid klockan 11.00 och en paus klockan 15.00 på dagen.

 

Pressammanställning kultur mars 2016 – hela listan

 

Litteratur

6/3: Die Welt publicerar en lång intervju med Patti Smith, där vänskapen med Henning Mankell och hans inspiration till hennes böcker är huvudtema.

10/3: Hamburger Abendblatt skriver en förhandsartikel om att skådespelaren Axel Milberg läser Henning Mankell senaste publicerade verk ”Kvicksand” (Treibsand).

11/3: En DPA-artikel om Henning Mankells roman ”Svenska Gummistövlar”, (”Die schwedischen Gummistiefel”) plockas upp av väldigt många tyska medier.

19/3: Wirtschaftswoches blogg publicerar utdrag ur ett kapital från Aftonbladetkrönikören Katrine Marcals bok ”Det enda könet”, som på tyska fått titeln ”Machonomics”.

19/3: Der Spiegel tipsar om böcker i påsk. Bland annat ”Lass uns was backen” (Clara Lidström, Annakarin Nyberg).

21/3: Der Tageszeitung har publicerat en lång intervju efter att ha träffat Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman i hennes på Lidingö.

22/3: Berliner Morgenpost har träffat svenska, och även tyskspråkiga, deckarförfattaren Viveca Sten för en intervju.

24/3: Helene Tursten läser högt ur sin senaste bok om Embla Nyström på Sparkasse am Niederrhein, om detta rapporterar RP Online.

4/4: Öriga artiklar och minnesrunor om Lars Gustafsson i tysk media: Deutschlandradio Kultur, Frankfurter Rundshau, RP-Online, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine, Die Tageszeitung, Die Tagesspiegel.

 

Film och teater

4/3: Focus skriver en förhandsartikel om nya säsongen av ”House of cards” med svenske skådisen Joel Kinnaman.

18/3: August Wittgenstein spelar en betydande roll i ZDF-serien ”Ku’damm 56”. Han har en svensk mamma och gått på svensk internatskola, enligt Die Welt.

31/3: Stern-de träffar författaren Jonas Jonasson, som bland annat skrivit Hundraåringen, för en personlig intervju om hans familjeliv och skrivande.

 

Konst och design

8/3: DPA skriver en minnesartikel om IKEA-designern Gillis Lundgren som gått ur tiden.

9/3: Die Welt skriver en lång artikel om IKEA:s möbelnamn, med anledning av att påskkollektionen döpts till Kackling.

13/3: Till European Fine Art i Maastricht listas svenske arkitekten Alfred Grenanders, som designade stora delar av Berlins tunnelbana, sommarmöbler som en av höjdpunkterna av Die Welt.

Musik

1/3: Den svenska gitarristen Rasmus Vamos-Fecher spelar kaffekonsert på kulturscenen Koch, skriver RP Online.

3/3: När 2000 kulor gör musik: Reuters video med Wintergatans träapparat som genererar melodier får bra spridning.

10/3: Det har inte gått Bild Zeitung förbi att ABBA-Benny blir av med körkortet efter en fortkörning.

3/3: Svenska organisten Anna von Hauswolff gav en konsert i Berghain. Recensenten I der Tagespiegel tyckte dock inte att stämningen infann sig.

3/3: Die Welt uppmärksammar Nils Landgrens Tysklandsturné.

4/3: Födelsedagsbarnet Chris Rea berättar ursprungligen för BBC att ”Driving home for Chrstimas”, vilket senare plockades upp av DPA, skulle göras i en sötare version i Sverige.

11/3: Focus skriver att svenska power-metalbandet Sabaton ligger åtta på tyska albumlistan med ”Heroes on tour”.

12/3: Derwestern uppmärksammar att gästspelet ABBA Gold kommer till Hagen fredagen den 18 mars.

14/3: Hannoversche Allgemeine Zeitung skriver om 17-årige Frans Jepsson Wall, som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Stockholm.

15/3: Derwestern skriver om ABBA-hyllningshowen ”Thank you for the music – The Abba story som Musikal” som kommer till Duisburg.

15/3: Stern har videoklipp med Miike Snows senaste singel Genghis Khan.

17/3: Die Welt skriver att Nils Landgren fyller 60 och spelar Bernstein.

29/3: Världsnyheten att DJ-stjärnan Avicii lägger av slog ner som en bomb, även bland de tyska medierna. Här skriver Die Welt om svenskens beslut.

30/3: Taz lottar ut fribiljetter till svenska artisten Elliphant, som just har släppt ny platta och spelar i Berlin, Köln och München.

30/3: Der Spiegel skriver om Spotifys planer att börsnotera sig.

 

Övrigt

4/3: RP Online skriver att drottning Silvia kommer till Mönchengladbach för att motta ett pris., samt att Roxette spelar i staden.

11/3: Evenlin Klotz bygger inredningsdesign i miniatyrformat, hon håller på och förbereder sig för fackmässa i Stockholm och hoppas på respons från svenska kungafamlijen eftersom hon skickat små miniatyrer av medlemmarna av kungahuset i deras bostäder till dem. Om detta står i Süddeutsche Zeitung.

17/3: Tyskland anklagade Ryssland för att sprida falsk propagande i medier. Nu riktar också Sverige och Säpo samma anklagelse mot Ryssland, enligt en DPA-artikel (Flera källor).

 

/sammanställning Annelie Scholz, praktikant

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *