Sveriges ambassadör i Angola gästbloggar om ökade kulturkontakter mellan Sverige och Angola

kl. av | Taggar: , , ,

Det är ingen överdrift att påstå att svensk kultur i allmänhet är mer känd i Angola än tvärtom. Svensk musik, film och litteratur har letat sig från norr till syd medan svenska konstnärer fortfarande är föga kända här. Angolansk kultur gör sig också påmind i svensk kontext. Den kulturella bron länderna emellan är relativt ny, men vi arbetar med att stärka den så att alltfler aktörer kan ta sig mellan länderna. Det finns all anledning att följa den dynamiska utvecklingen av kontakter inom konst- och kulturlivet mellan Sverige och Angola!

Angola 2
Bilder i medsols från övre högra hörnet: Verk av Keyezua ”Forthia” Fransisco Vidal, ”variation no 7”, RitaGT, foto av ”BuildingHealingProcess” Kiluanji Kia Henda, ”Under the silent eye of Lenin”

På den litterära fronten har den angolanska författaren Pepetela redan fått fotfäste i den svenska myllan. Hans sinnrika berättelser i boken Hunden i Luanda låter oss upptäcka ett land i förändring efter kolonialiseringen där sofistikerad samhällsanalys och -kritik lyfts fram i samklang med en kärleksförklaring till landet. Vi får följa en kringströvande schäferhunds spår, när den strosar och nosar sig genom Luanda och på sin väg möter en brokig skara personligheter vilka erbjuder en fascinerande resa i mänsklighetens inre, och humoristiska och tragikomiska händelser blandas.

Den senast i raden av översatta angolanska författare är Jose Luis Mendonca som förövrigt deltog på bokmässan i Göteborg i höstas. I hans bok Kungadömet i Kasuarinskogen finner vi en salig blandning av färgstarka personer som alla mött grymheter när Angolas självständighet låg i sin linda.  De flyr in i den fiktiva Kasuarinskogen för att inrätta ett demokratiskt kungadöme. Med ett poetiskt skimmer och underfundig humor får vi följa kungadömets uppgång och livets vedermödor.

angola 1
Kulturmöte på residenset! En kväll med den angolanska sångerskan Anabela Aya som blev vald till 2017 års musikaliska stjärnskott i Angola, med den angolanske musikern Martins Miguel Zau, konstnären Kiluanji Kia, plus svenska skådespelerskan Lena Nylén samt jag och min fru!

För den som önskar bekanta sig med en av Angolas yngre konstnärliga förmågor, Kiluanji Kia Henda, finns möjligheten att besöka Bonniers Konsthall och utställningen Bilder av ett krig. Konstnären visar på den historiska övergången från kolonialism till självständighet med utgångspunkt i flera fotografier av ett välkänt monument i centrala Luanda. För betraktaren blir utställningen en resa i historien och ett exempel på hur historia speglas i en modern blick. Utställningen visar också på möjligheten att själv delta i det historiska förändringsarbetet.  Kiluanji har belönats internationellt och man kan se hans verk i såväl Tyskland som USA numera.

Den äldre kontintresserade publiken har säkert sprungit på den uppmärksammade samtidskonstnären Antonio Ole som firar 50 år som aktiv konstnär. Hans verk har under åren ställts ut på bland annat Moderna Museet i Stockholm. Hans skulpturer hämtar sina motiv från historiska angolanska myter och hans storslagna tavlor skapade av kåkstadens plåtväggar, dörrgavlar, biblar och skottkärror är välkända.  Oles bildkonst spänner över många fält och hans arbete inom film och fotografi har fört honom till biennaler i såväl Venedig som Havanna.

För den reslystne kan ett nedslag i Luanda krönas med ett besök på konstutställningen Being Her(e). 14 afrikanska kvinnor ställer ut verk som ligger väl i tiden med tanke på #Metoo rörelsen, svensk feministisk utrikespolitik och jämställdhetsfrågor. Utställningen hämtar kraft från historiska och nutida uppfattningar om kvinnokroppen och vad det innebär att vara kvinna med inre och yttre attribut. Den dubbeltydiga titeln signalerar inte bara en närvaro tecknad genom tid och rum utan också en utmananade feministisk styrka som artikuleras genom att kvinnan tar plats i ett större globalt sammanhang. Curerad av Paula Nascimento som vid sidan av sitt breda engagemang för konst även deltar som enda angolan i IKEAs satsning på det moderna Afrika!

Angola4
Skulptur av Antonio Olé i Luanda.

Väl mött! Och låt oss bygga den kulturella bron starkare mellan Angola och Sverige!

Lennart Killander, Sveriges ambassadör vid ambassaden i Luanda, Angola.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *