Tänk att det verkligen fungerar, Artoteket i Caen, där allmänheten kan låna hem konstverk under några månader, som när man lånar böcker på biblioteket

kl. av | Taggar: , , , ,
Arthothèque, Caen
Arthothèque, Caen

Även om jag hört talas om liknande experiment, och förstått att tankarna föddes redan i tidigt 1900-tal i Tyskland, har jag aldrig sett ett fungerande konst-bibliotek i verkligheten. Men nu besökte jag alltså till Artoteket i Caën, en av Frankrikes tre befintliga, men förmodligen det allra bästa i sitt slag. Tanken är att hela tiden förnya vår utblick, tack vare en verklig nomad-samling, som chefen Claire Tangy uttryckte det.

Chefen för Artotheqe, Claire Tangy
Chefen för Artotheqe, Claire Tangy

Över 7 000 konstverk, främst tvådimentionella fotografier, grafiska blad och akvareller, är av naturliga skäl möjligt att låna. Det finns även mindre skulpturer och några få videoverk. Cirka 2 300 av samlingen är ständigt i rotation. Man tecknar ett årsmedlemskap, och så får man ett nytt konstverk varannan månad. Man kommer själv och lämnar och hämtar. Först väljer man bland hyllorna och på väggarna, och sedan slår man in i bubbelplast vid en stor bänk och tar med sitt verk hem.

Det är bara att slå in låneverken i bubbelplast och ta med dem hem
Det är bara att slå in låneverken i bubbelplast och ta med dem hem

Man har gjort allt för att nå ut i bredare målgrupper än den sedvanliga konstpubliken och eliten. Man ordnar pedagogiska program och berättelser, samarbetar med skolor och institutioner och når omkring 20 000 privatpersoner.

Artoteket är inrett i en av stadens historiska byggnader och lyhört omgjort av skickliga arkitekter för att både tillgängligt och passa för utställningsverksamhet. Det finns även en artist-in-residence knutet till verksamheten.

Den historiska byggnaden ömsint renoverad
Den historiska byggnaden ömsint renoverad

En tysk ung grafisk designer, som varit artist in residence, har jobbat med alla skyltar och budskap, som ska bidra till den välkomnande attityden, inspirera till att tänka själv och visa att bakom alla verken finns verkliga män och kvinnor, genom en stor vägg vid entrén med alla konstnärers verk.

Välkomnande, snygg och tänkvärd skyltning överallt
Välkomnande, snygg och tänkvärd skyltning överallt
Namnen på de över 6000 deltagande konstnärerna
Namnen på de över 6000 deltagande konstnärerna

På en vägg visas omväxlande ett urval av en lånares favoritmotiv med beskrivning varför. Här finns ett litet rum för samtal och möten . Flera stora utställningar, just nu med fotografer frå hela Europa, flera från Finland, som tar upp olika teman kring Caen; Trädgårdar, byggnader, träd…

Pågående utställningar i flera lokaler
Pågående utställningar i flera lokaler

Nästan hela Caen blev sönderbombat under andra världskriget – men katedralerna och kringbyggnaderna sparades, för där gömde sig befolkningen.

Allt utom katedralerna återuppbyggdes efter krigets bombningar
Allt utom katedralerna återuppbyggdes efter krigets bombningar

För konstnärerna själva måste detta vara en dröm, att deras verk ska leva och inte vara inlåsta i något valv på museer och hos hemliga samlare. Att byta varannan månad gör ju att ögat tränas och vi återupplever konsten gång på gång.

Jag var i Caen över dagen, för en första kontakt inför 2021 då Sverige ska vara huvudpartner i den årliga nordiska festival som hålls i Caen med högsta kvalitet – Les Boréales. Dess konstnärlige ledare Jérome Remy åker varje år till Sverige och varje år hålls ett program med allt från mat, livsstil, dans, musik, konst, design och litteratur. I år är Baltiska staterna i fokus, men Sverige finns ändå på plats i programmet, med Cirkus Cirkörs, deckarförfattaren Camilla Grebe, jazztrion Rymden, musikduon 1921, Lonley, Dear: Emil Svanängen, teateruppsättningen Le 20 Novembre av Lars Norén, Teatergruppen Livsmedlet, Invisible Lands, med Sandrina Lindgren. Allt i slutet av november.

Jérôme Remy med medarbetare
Jérôme Remy med medarbetare

Vid lunchen med representanter för staden och institutionerna, menade man att det var helt naturligt för Normandie och Caen att stå värdar för en nordisk festival varje år, då de alla var nordiska ättlingar, efter vikingarnas vilda framfart i staden dåförtiden, och det var imponerande att höra vilka regionala resurser det fanns för kulturen, även om de ansågs långt ifrån tillräckliga. De berättade att regionen (ca 3 miljoner invånare) och staden (ca 300 000 inv med förorter) tillsammans har ca 64 miljoner EUR för kultur. Kultur räknas i Frankrike, i sin egen kraft och betydelse.

Nu får vi se vad vi ska hitta på tillsammans för 2021, när festivalen fyller 30 år.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *