Tillfällig berlinbo firar in julen

kl. av |

 

För ett och ett halvt år sedan rullade nattåget in på perrongen i Freiburg, staden i södra Tyskland belägen vid kanten av Schwarzwalds vackra berglandskap, där jag skulle tillbringa ett år av studier i det tyska språket. Det var min första inkörsport till den tyska kulturen, med allt vad Bretzels, Käsekuchen, Oktoberfest och julmarknader heter.

Sedan dess är jag fast – Tyskland har blivit ett andra hem och jag är nog, i alla fall nästan, lika fascinerad av den tyska kulturen som så många tyskar är av den svenska. Under året i Freiburg lärde jag känna många tyskar med stort intresse för svenska traditioner, som hyllar den svenska samhällsstrukturen och till och med ägnar sig åt studier i skandinavistik.

Intresset för Sverige är stort även i Berlin. Föregående helgen genomfördes Svenska kyrkans årliga julbasar vid Victoriaförsamlingen. Ett folkhav köade för att köpa julpynt och konsthantverk. Direktimporterade svenska juldelikatesser var kanske räddningen för utlandssvensken och glöggen direkt från spisen värmde kalla fingrar i vinterkylan. Med sina tända ljus tågade luciakören genom marknaden och den som var fikasugen kunde köpa prinsesstårta, kanelbullar och annat som hör den svenska fikakulturen till. Arrangemanget är bara ett av många exempel på hur uppskattad den svenska kulturen är i Tyskland – såväl i de södra regionerna som i Berlin.

Den gemytliga julstämningen såhär i adventstid går inte att ta miste på, men det är särskilt trevligt att svensk hemslöjd, svensk matkultur och våra traditioner har en så tydlig efterfrågan och får plats på den kulturella scenen i Berlin.

Anna Ekelund
Kulturpraktikant Berlin

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *