Tove Lo i närbild – en svensk superstjärna i USA

kl. av | Taggar: , ,

Gästbloggare: Mattias Hallberg, praktikant svenska ambassaden i Washington

IMG_0189

Tove Nilsson, 27 år från Stockholm har snart gjort allt som krävs för att kunna kalla sig popstjärna. Hon har skaffat snärtigt artistnamn – Tove Lo (som amerikanerna uttalar ungefär så här: Tovlow). Hon har fått in två singlar på Billbord Hot 100, Talking Bodies (12) och Habits (Stay High) (3). Hennes album är det 14:e bäst säljande i USA och hennes låt Scream my name figuerar i soundtracket till den omåttligt populära Hollywoodfilmen Hunger Games. Allt detta är imponerande men först den 24 oktober upptogs hon på riktigt i det glamorösa hov amerikansk poplärkultur bildar runt sina superstjärnor. Då fick hon nämligen dela scen med självate popdrottningen Taylor Swift som en del av hennes 1989 World Tour. Det är stort. Riktigt stort.

IMG_0174

Tove började sin karriär på Rytmus musikgymnasium i Sikla. Skolan som gjort sig ett namn genom att producera musiker så som Robyn, Icona Pop, Urban Cone, Molly Sandén och Sarah Dawn Finer. I mars 2013 släpptes första singeln Habits (Stay High) och hon skrev med den in sig i samma kategori som de kvinnliga pop/rock-artister som har dominerat 10-talet. Lana Del Rey, Katy Perry, Ariana Grande, Lorde, Kelly Clarkson, Miley Cyrus för att bara nämna några.

Den 19 oktober spelade Tove Lo i Washington DC. Vi hade fått fyra fribiljetter till ambassaden och praktikantgänget drog ut till klubben med skyhöga förväntningar. Erik Hassle agerade förband och rev ned stora applåder, men det fanns bara en huvudperson den här måndagen. Konserten var helt slutsåld och jag skulle tippa på att minst 500 personer klämt sig in på den svettiga rockklubben 9:30. Publiken var dock ganska anonym till att börja med. Svårt att få ett grepp om. Måndagkväll bäddar ju egentligen inte för feststämning. Vi knödde oss därför lätt fram genom publiken så vi stod nära scenen.

IMG_0183

Spelningen började med att Tove dundrade upp och brände av två låtar med hög energi och ett mycket rockigare sound än hon har i studioversionerna av låtarna. Det krävs inte lång tid för feststämningen att infinna sig. Publiken blir snabbt varma i kläderna. Jag började se mig om för att få ett grepp om dem. Framför oss hade vi de klassiska fansen. Ungdomarna kunde alla texterna. De dansade extatiskt och kramades när introt till just deras favoritlåt rullade igång. Men där fanns också de lite mer oväntade fansen. Männen i 30 årsåldern som lika passionerat sjöng med och dansade. Några ur den senare kategorin hade med sig en skylt med svenska flaggor på där det stor Fika with med Tove Lo. Supergulligt, eller hur.

Spelingen var dock allt annat än gullig. Efter att ombyte stod Tove Lo där och dansade i strumpbyxor, body kantad av nitar och skinnjacka. När det var dags att talk body åkte skinnjackan av. Inte bara den för att vara helt ärlig. Publiken upplöstes i lika delar upphetsning, chock och glädje när hon för en sekund flashade brösten.

Tove Lo är en stjärna här. Men det måste också vara stressigt att hoppas in i turnébussen en kvart efter avslutad spelning. När vi pratade med keybordisten Gustav Vernet efteråt verkade han glad att få höra lite av sitt modersmål, men han såg ganska trött ut när han packade ihop sina instrument. Snart skulle bussen rulla de sex timmarna till Huntington, NY för ytterligare en spelning dagen efter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *