”Tredje gången gillt” / Audrey Azoulay Frankrikes nya minister för kultur och kommunikation

kl. av |
Audrey Azoulay, Frankrikes nya kulturminister.
Audrey Azoulay, Frankrikes nya kulturminister.

Som del av en större regeringsombildning, presenterades i torsdags 43-åriga Audrey Azoulay som ny minister för kultur och kommunikation. Audrey Azoulay är för närvarande François Hollandes kulturella rådgivare vid Elyséepalatset och ersätter Fleur Pellerin som Frankrikes kulturminister, som i sin tur efterträdde Aurélie Filipetti, i augusti 2014, regeringen Hollandes första kulturminister. Denna tredje tillsättning av kulturministerposten kommer lite oväntat vid en tidpunkt när senaten just diskuterar Fleur Pellerins nya lagförslag om arkitektur, kulturarv och kulturskapares villkor.

Även om Audrey Azoulay saknar tidigare politisk erfarenhet så har hon haft den typiska karriärvägen för franska politiker och högre tjänstemän. Dotter till en rådgivare till kungen av Marocko, studerade Azoulay vid Sciences-Po och vid ENA – Ecole Nationale d’Administration, från vilken hon utexaminerades år 2000, och där hon av en ren tillfällighet var klasskamrat med sin företrädare Pellerin. Närmast har Azoulay arbetat som hög juridisk ämbetsman vid « la Cour des Comptes », Frankrikes motsvarighet till Riksrevisionsverket. Under perioden 2000 till 2003 var hon chef för den audiovisuella sektorn inom DGMIC (Direction Générale des Médias et des Industries Culturelles). År 2003 gick hon över till Franska filminstitutet CNC (Centre National du Cinéma), först som finansdirektör och därefter som generaldirektör med huvudansvar för audiovisuella frågor och IT-området.

Till skillnad från Pellerin, vars bakgrund är inom ekonomi, har Azoulays yrkeskarriär huvudsakligen varit i kultursektorn, även om hon innehar en brittisk examen i Master of Business Administration och även om hon längs karriärstegen mest har fokuserat på film, AV och IT. Hennes roll som kulturell rådgivare i Elyséepalatset har nog dock kunnat öppna för bredare kulturfrågor som konstnärligt skapande, arkitektur och kulturarvsfrågor. Hennes första test kan komma redan på måndag, när senaten väntas fortsätta diskussionen om Pellerins nya lagförslag.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *