Tuffa tider

kl. av | Taggar: , ,

I spåren efter de senaste fruktansvärda terrordåden i Ankara, Istanbul och nu senast i Bryssel blir konsekvenserna för internationella samarbeten stora och inte minst blir det turkiska kulturlivet drabbat. Naturligtvis blev vi alla som arbetar på konsulatet starkt berörda efter dådet i lördags som skedde på den gata där konsulatet ligger och där vi alla rör oss hela tiden.

Trots händelserna kommer inte de redan planerade projekten för de nästkommande månaderna att ändras, men visst, en viss vetskap finns med om att varje projekt kan innebära att vi kan behöva göra ändringar i sista minuten, det gäller att vara flexibel. Det här är i och för sig inte något nytt i sig. Några av de planerade och påbörjade kulturprojekten under förra året blev även de modifierade efter liknande dåd och oroliga veckor.

Tyvärr och högst motvilligt blir detta på något sätt som ”business as usual” i den nuvarande sociala och politiska oron som verkar ha drabbat Turkiet. Från ett turkiskt perspektiv har den senaste tidens våldsamma händelser med en redan försämrad situation i de kurdiska områdena i den sydöstra delen av landet, och med en rädsla för mer inskränkningar i yttrandefriheten skapat vad som känns som en öronbedövande tystnad. Läs här om en ny slags handbok gällande rättsliga åtgärder som vänder sig till turkiska konstnärer och kulturinstitutioner som står inför censur.

Kulturlivet rör sig vidare men i dova toner. Det finns en känsla av förväntan och misstänksamhet som om folk väntar på en till incident som återigen kommer få alla att rusa till sina telefoner för att läsa de senaste nyheterna. Sedan min tid här har jag aldrig fått så många förfrågningar från konstnärer som söker internationella residens. Dansare, bildkonstnärer, författare, curatorer m.fl. Det är främst en önskan om att hitta ett andrum från den nuvarande situationen och få en möjlighet att ladda batterier.

På många sätt har de senaste händelserna bara stärkt min övertygelse om vikten av internationellt samarbete. Konsten kvarstår som ett av de mest effektiva sätt att bygga broar och som ger möjlighet för människor att uttrycka sina åsikter och känslor på ett öppet sätt. Det gensvar vi får av turkiska konstnärer och kulturproducenter på våra projektinitiativ är i princip alltid uppskattade och de flesta gånger är det överväldigande. Generalkonsulatet fungerar som det kanske alltid har gjort som ett slags fri-rum där det är möjligt att tala och uttrycka sig fritt och jag är övertygad om att de events som vi initierar inger positiv energi i svåra tider.

Svenska generalkonsulatet Istanbul, Istiklal gatan
Svenska generalkonsulatet Istanbul, Istiklal gatan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *