Tyskland då och nu på bioduken i höst

kl. av |

Hösten är filmfestivalernas tid, både i Tyskland och Sverige. I Lübeck var det Nordiska Filmdagar i helgen. Där visades sammanlagt 18 svenska filmer, bland annat Vi är bäst! av Lucas Moodysson och Monica Z av regissören Per Fly. I Heidelberg och Mannheim pågår även en internationell filmfestival fram till den 10:e november. Den svensk-isländska romantiska komedin Hemma av den schweiziske regissören Maximilian Hult är med i festivalens internationella tävling. Även i Stockholm pågår en internationell filmfestival fram till den 17:e november med flera internationella storfilmer.

I väntan på nästa filmfestival i Berlin, kortfilmfestivalen Interfilm den 11-17 november, kan man gå på bio och se den tyska filmen Finsterworld. Det är ett tidsdokument över dagens Tyskland och innehåller berättelser om unga och gamla, klasskillnader, tonårskonflikter och familjedramer. Historierna är på olika sätt förbundna med varandra.

Ett av filmens huvudteman som knyter ihop de olika historierna är hur människorna idag i Tyskland hanterar landets mörka krigs- och förintelsehistoria. En skolklass är på studiebesök vid ett förintelseläger, eleverna jämför sina egna mor- och farföräldrars roll i kriget och på vilken sida de var, ett medelålders par färdas genom Tyskland på motorvägen som Hitler byggde och en ung man funderar över om inte nazisternas design på uniformer och flaggor var snyggare än dagens.

Andra världskriget, förintelsen och frågan om skuld är fortfarande ämnen för en aktuell debatt. Att det fortfarande finns ett stort behov att ta upp de här frågorna har jag även märkt hos mina jämnåriga tyska vänner. De pratar om skuldfrågan och vilken roll de har, som en yngre generation tyskar och som barnbarn till de som levde under andra världskriget.

Ur ett svenskt perspektiv förvånades jag först av att temat fortfarande är så närvarande i samhällsdebatten och så generationsöverskridande. Betydelsen av de förgångna händelserna för dagens Tyskland är ofantlig och bör inte underskattas. Även utanför Tyskland är Finsterworld därför en intressant film. Jag hoppas att den även kommer visas på svenska biografer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *