Välja själv vad man ska läsa?!

kl. av | Taggar: , , , ,

alfons 940

Jag älskar bokmässor. Det är något speciellt med det där att boken sätts i fokus. Förra året hade vi en svensk paviljong på BIBF – Beijing International Book Fair. I år deltog jag bara med mig själv. Inbjudan till panelsamtal med en av Kinas främsta barnboksförfattare tackar man inte nej till. I glansen kring henne kunde jag lyfta fram vad vi gör i Sverige genom läsfrämjande åtgärder så som läsambassadör och Bokjuryn. Särskilt det senare tilldrog sig extra stort intresse av både författaren och media, att låta barn få bestämma. I Kina är det skolorna som sätter agendan vad som ska läsas. En mycket begränsad lista över föreslagna böcker delas ut. Att få bestämma helt själv vilka av alla böcker som ska läsas och dessutom att det finns ett pris där juryn uteslutande består av barn, är exotiskt för kineserna. Yang Hongying som barnboksförfattaren jag samtalade med heter, är själv en barnens favorit och hade säkerligen vunnit pris om motsvarande Bokjuryn fanns i Kina. Hennes bästsäljarserie om den smilande katten har redan sålts i 32 miljoner ex och vart hon än åker kommer barnaskaror en masse med teckningar och andra gåvor. Men hon finns inte på listorna över böcker som rekommenderas.

Vid BIBF i år lanserades Alfons Åberg på kinesiska. Det är härligt att se att en av de svenska barnens favoriter nu även kan läsas på detta språk.

One response to “Välja själv vad man ska läsa?!

  1. Bra barnböcker om Alfons Åberg! Vad jag vet är dessa mycket populära i Sverige och många andra länder! Om jag minns rätt kommer jag ihåg Alfons Åberg även från svensk televisins barnprogram och barnen gillade denne lille figuren Alfons Åberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *