Vem blir ny kulturkommissionär?

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Sannolikt blir det ungraren Tibor Navracsics som är den person som kommissionens ordförande Juncker nominerat som ansvarig för utbildning, ungdom, kultur, idrott och medborgarskapsfrågor. Det sistnämnda är nytt i kulturkommissionärsportföljen och också det område som vållade Navracsics störst problem vid utfrågningen i Europaparlamentet(EP). Det kan också noteras att enligt Junckers förslag till fördelning av kommissionärsportföljerna kommer de audiovisuella frågorna(huvudsakligen filmfrågor) att föras från kulturkommissionärens DG (utbildning och kultur) till DG Connect som enligt Junckers förslag ska ledas av tysken Günter Oettinger.

Navracsics klarade utfrågningen i EP relativt bra men hade en del problem att hantera alla frågor som berörde hans tidigare inblandning i Ungerns kritiserade medielagar. Många ledamöter ifrågasatte att han med den bakgrunden skulle få ansvar för medborgarskapsfrågor. Trots att han flera gånger betonade att han stöder öppenhet, frihet, yttrandefrihet och mediefrihet, och att han själv hade medlat mellan EU och Ungern med resultatet att medielagstiftningen hade ändrats där det var nödvändigt, ansåg EP:s kulturutskott vid efterföljande överläggningar att man förvisso kunde godkänna Navracsics som kommissionär men inte för en portfölj som inkluderar medborgarskapsfrågor.

I samband med EP-utfrågningarna av alla potentiella kommissionärer var det flera som fick kritik men till slut kunde alla godkännas utom den slovenska kandidaten Alenka Bratusek, som var föreslagen som ansvarig för energiunionen och vice ordförande i kommissionen. Det resulterade i att Slovenien var tvungna att föreslå en ny kommissionär, Violeta Bulc, som så sent som igår hade sitt första samtal med Juncker. Som det verkar nu är att Bulc föreslås ta över transportfrågorna från slovaken Maros Sefcovic som i sin tur tar energifrågorna och viceordföranderollen. Om denna ytterst marginella anpassning av det stora kommissionspusslet går i lås finns det kanske fortfarande förutsättningar för att den nya kommissionen ska kunna börja arbeta den 1 november. EP har dock ännu inte sagt sitt och hur Navracsics och medborgarskapsfrågorna ska hanteras är ännu inte riktigt tydligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *