Vilken svensk stad blir Europeisk kulturhuvudstad 2029?

kl. av | Taggar: , , ,

Så här strax efter den storslagna invigningen av Umeå som Europeisk kulturhuvudstad 2014 kan det ju vara skönt att få veta att framtiden för kulturhuvudstadsprojektet nu förefaller vara tryggad. Rådet och Europaparlamentet verkar nämligen nu äntligen ha kommit överens om förslaget till beslut om Europeisk kulturhuvudstad för perioden 2020-2033. Det som har varit den svåraste nöten att knäcka är vilken institution som skulle fatta det slutliga beslutet om utnämning av kulturhuvudstad. I sann kompromissanda förefaller lösningen nu bli den lite EU-oortodoxa, men onekligen pragmatiska, lösningen att den berörda medlemsstaten själv tar hand om utnämningen. Det ska dock nämnas att det formella beslutet ännu inte tagits.

Vän av ordning kanske frågar sig varför detta beslut tas redan nu. Jag tror dock att om man frågar de personer som varit mest inblandade i planeringen för Umeå 2014 så blir nog svaret att 4-5 år är en ganska kort tid att hantera ett sådant mastodontprojekt.

Första länder ut år 2020 blir nyblivna EU-landet Kroatien samt Irland. Inte förrän 2029 är det dags för Sverige nästa gång och då blir det samtidigt med Polen.

Det är inga stora förändringar i det nya beslutet jämfört med det som nu gäller. Vissa kriterier och villkor har tydliggjorts och förhoppningen är att det ska bli en effektivare och snabbare hantering under hela den process som föregår såväl beslutet om utnämning som det arbete som därefter tar vid.

EU-politiker med ansvar och intresse för kulturfrågor framhåller ofta kulturhuvudstadsprojektet som ett av de mer framgångsrika i EU:s ”kulturpolitiska historia”. Det bidrar bl.a. till (positivt) synliggörande av EU samt till kulturell och ekonomisk utveckling, inte bara i den berörda staden utan ofta också i kringliggande regioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *