Den 11e februari öppnade portarna på Svenska institutet till vårens stora främjandetema 66˚ Nord – l’Attitude Suédois med hela 1047 besökare under en regnig invigningskväll med blandning av samisk samtidskonst, älggryta, kok-kaffe med kaffeost och ekvilibristiskt dragspel från Pajala av riksspelmannen Fredrik Eriksson.
Den franska fascinationen inför det nordliga rummet ”le grand nord” har funnits allt sedan 1600- och 1700-talets vetenskapliga expeditioner och reseskildringar. Ett nordligt rum som sträcker sig längs den 66e breddgraden över en region med en av Europas sista stora vildmarker och EU:s enda urfolk samerna – något som märkligt nog förfaller vara en ny upptäckt för en hel del parisare.
I samarbete med Svenska ambassaden, Visit Sweden, Business Sweden och Umeå Kulturhuvudstad kommer vi nu under drygt två månader låta publiken inspireras av allt från rymdforskning, norrskensturism, samisk samtidskonst och det senaste inom ekologiskt byggande. Är du intresserad? Följ då allt som händer på temats hemsida www.66N-Suede.fr.
I centrum av temat står en utställning med samisk samtidskonst som samproducerats med Bildmuseet i Umeå. Sammantaget ger vi en mångfacetterad bild av det samiska under temat där samtidskonstutställningen är en del, och där den franska fotografen Céline Clanets utställning om samernas liv, snabbkurs i samiska språket, Sápmi som turistdestination och samisk matkultur är andra delar.
Utställningens fem konstnärer Joar Nango och Silje Figenschou Thoresen, Katarina Pirak Sikku, Anders Sunna och Liselott Wajstedt har alla hämtat motiv från samisk historia och personliga erfarenheter med paralleller och kopplingar till sina egna liv som skapar spännande överlagringar mellan dåtid och nutid. Även om verken i vissa fall bottnar i en konfliktsfylld historia så finns här också en samtida klangbotten som berör samernas situation i dag där komplexa rättighetsfrågor bryts mot varandra, som t ex den aktuella konflikten mellan gruvnäringens och rennäringen intressen.
Utställningen anknyter på så sätt till aktuella samhällsfrågor och angelägna ämnen som återkommande debatteras, inte minst i år då Umeå är Europas kulturhuvudstad och lyfter fram samisk kultur som en huvuddel i profileringen av programmet.