AccessAbility i Eskişehir

kl. av | Taggar: , , ,

Vi fortsätter att visa Svenska Institutets utställning AccessAbility som nyligen visades för åttonde gången i Eskişehir, en universitetsstad, lite som Uppsala som ligger mellan Istanbul och Ankara. Fotoutställningen visar 22 personer från Sverige och Turkiet som alla har någon form av funktionsvariation, den lyfter viktiga frågor om mänskliga rättigheter och skapar en utmärkt plattform för diskussion om lika värde. En av stjärnorna i utställningen, Nora Ahlström, en extraordinär ung kvinna med Downs syndrom, reste till Turkiet med sin pappa för att hålla tal i utställningen. Resan med Nora började i Istanbul där vi besökte en helt vanlig kommunal skola med närmare 950 elever i klasserna 1-9.
skolan

Vi blev bjudna på te och kaffe hos rektorn som arbetar för en integrerad skola med en del specialklasser med barn som har någon form av funktionsvariation, dock ingen med Downs syndrom. Vi gick runt i skolan och hälsade på barn i olika klasser. I aulan samlades flera årskurser där Nora fick ta plats på scen för att svara på en mängd frågor som ställdes, varför var hon i Turkiet? vilken är hennes favoritfärg? vilken sport gillar hon? gillar hon Turkiet? hennes bästa fritisaktiviteter? osv. Barnen samlades kring henne och många ville fortsätta prata med henne efteråt.

lärarrummet

Vår resa gick sedan vidare med tåg till Eskişehir där Nora påföljande dag höll ett tal vid utställningens vernissage tillsammans med Eskişehirs borgmästare Yılmaz Büyükerşen, Lars Wahlund, vår svenska ambassadör i Ankara och Sevgi Çiçek Hilton från organisationen Rusihak som är en av de turkiska partnerorganisationer vi arbetar med.
collage 2

mix

Efter Noras tal fick hon genast all uppmärksamhet och blev utställningens centrala figur där både press och en rad människor ville ställa frågor och få sin bild tagen med henne vid hennes porträtt.
Utställningen följdes av en konsert med Eskişehir symfoniorkester dirigerad av Ender Sakpınar, där konserten inleddes med ett kort tal av ambassadör Lars Wahlund om Sveriges arbete gällande funktionsvariation följt av en 2 minuters introfilm om utställningen.
the film image
Konserten inleddes med att dansaren Derya Soyic dansade tango med sin partner. Derya har en benprotes och den totala koncentrationen och glädjen hon utstrålade tog andan ur publiken.
deryaxx

Efter dansen spelade orkestern verk av den turkiska kompositören Cemal Reşit Rey varefter de svenska folkmusikerna Emma och Daniel Reid intog scenen. De spelade några stycken av komponisten Karl-Johan Ankarbloms ”Symphonic Stomp” och några soloverk, de skapade magi och blev så fantastiskt väl mottagna med fyra extranummer innan publiken kände sig villig att låta dem och orkestern att alls lämna scenen! För första gången någonsin i Turkiet syntolkades en konsert och den synskadade publiken var mycket entusiastisk och de som syntolkade likaså, på det vis var blev det ett banbrytande evenemang i Turkiet.
emma danile
IMG_4910
IMG_4911

audience

Ambassadör Lars Wahlund och Derya Soyic
Ambassadör Lars Wahlund och Derya Soyic

Påföljande dag visades filmen Jag ser dig av regissören Sylvelin Måkestad,  även den syntolkad. Under veckan fick Eskişehirs kommun ett tvådagarsbesök av Borås kommun som 2015 utsågs av Europeiska kommissionen till vinnare av Access City Award 2015. Borås kommuns representanter Ingegerd Olsson och Lena Mellblad presenterade och diskuterade ”best practice” med sina turkiska kollegor, om innovationer, nya idéer och möjligheter för tillgänglighet. En av de deltagande turkiska aktörerna har snabbt omvandlat en del av lösningarna som Borås delgav i en kort film för att kunna sprida det vidare. En designworkshop i samarbete med Eskişehirs Anadolu universitets arkitekturfakultet genomfördes inspirerat av Borås besök.

Förberedelser för Borås.
Förberedelser för Borås.

Med utställningen, konsert och seminarier/workshops sammanförde vi både en mångfald av kulturella aktiviteter och lyckades skapa ett forum för diskussion. I början av maj kommer utställningen att visas i samarbete med staden Denizli för att sedan förhoppningsvis gå vidare i ett något större format till Bursa och Izmir. Konserten som blev så oerhört uppskattad har också sporrat intresse att arrangera liknande konserter i andra städer i Turkiet och vi hoppas kunna fortsätta blandningen av klassisk musik och folkmusik och att vi kan behålla det viktiga fokus på tillgänglighet till kultur. Kanske att det mest minnesvärda var publikens och aktörernas entusiasm. Derya Soyic som dansande tango på scen med symfoniorkestern uttryckte att det har förändrat hennes liv. Vi fick verkligen en bra publikblandning av de som tog del av utställningen och konserten av unga och äldre, med funktionsvariation eller utan, de som aldrig tidigare hade varit på en klassisk konsert och de musikälskare som går varje vecka. Det verkar också som att folkmusik, även om det kommer från en helt annan tradition ändå kan beröra människor oavsett deras tidigare erfarenhet.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *