Alice Bah Kuhnke i New York

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reception Honoring Jacqueline Woodson, 2018 ALMA Winner

I ett vårkallt april kom Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tillbaka till New York för att bland annat delta i Permanent Forum om urfolksfrågor på FN och för att uppmärksamma ALMApristagaren Jacqueline Woodson, diskutera #Metoo, film, yttrandefrihet och hållbar stadsplanering. Här är några intryck från besöket:

Besöket i New York annonserades dagen innan talet i ministerrådet med en mediaskräll i knytblus. New York Times rapporterade om händelserna i Svenska Akademien och beskrev även de reaktioner som blossat upp, exemplifierat av knytblusar på sociala medier- och valde att illustrera sin artikel med bild på Alice Bahn Kuhnke.

Den ursprungliga orsaken till resan var att ministern skulle delta på Permanent Forum om urfolksfrågor och lyfta fram arbete med samefrågor, ett av hennes starkaste fokus som politiker. Dessutom bjöds ministern in att hålla ett anförande i FN:s säkerhetsråd, om Women, Peace and Security. Sverige har med utrikesminister Margot Wallström i spetsen arbetat med högt satta ambitioner med Sveriges plats i säkerhetsrådet och strategiskt flyttat fram frågan om hur världssamfundet måste arbeta förebyggande och långsiktigt för att få slut på de fruktansvärda sexuella övergrepp som sker på barn och kvinnor runt om i världen. Ministerns tal går att se på http://webtv.un.org./

Alice Bah Kuhnke talar på FN.
Alice Bah Kuhnke talar på FN’s Säkerhetsråd.

I samband med besöket fick Generalkonsulatets kulturansvarige Niklas Arnegren tillsammans med mig som Kulturråd uppdrag att lägga upp ett program och skapa dialoger kring med fokus på #metoo, film, yttrandefrihet, och hållbarhet & arkitektur.

Årets Almapristagare är Jacqueline Woodson, som bor i Brooklyn, New York. http://www.alma.se/. När kulturministern var på plats ville vi naturligtvis hylla henne – i hennes hemstad- hos Generalkonsul Leif Pagrotsky, i det vackra svenska residenset på Park Avenue. Tillsammans med ett hundratal av stadens lokala kulturelit, både svenskar och amerikaner, och inresta gäster, tex riksdagsledamöter hyllades den rörda och smittande glada pristagaren på en särskilt mottagning till hennes ära. Det blev en känslomässig kväll – där ministern höll ett laddat tal om hur hennes egna läsning av pristagarens böcker blivit en djupt personlig upptäckt – något som hon menade hade förändrat henne för alltid. Jacqueline Woodson beskrev i sitt  tal sin stora överraskning över priset- och att hon “fell in love with Sweden”. Hon sa skrattande också att detta hjälpte henne att kliva ut ur “bubblan” USA- och att hon planerade för en omedelbar exil tillsammans med sin familj…I slutet av maj kommer Jacqueline Woodson till Sverige för en dryg veckas besök och möten, med en avslutande prisceremoni på Konserthuset den 27 maj.

Resan innehöll många olika aspekter på kvinnors situation som upphovsmän och kopplingar på olika sätt till #metoo och #timesup. Vid en frukost på generalkonsulatet bjöd vi in Mary Ellen Holden, från Geena Davis Institute on Gender in Media; som sedan ett par decennier driver forskning och opinionsbildning i frågan, Linnea Larsdotter, från http://www.nordicfilmfest.org/

Festival i NYC; Cornelia Ravenal, från http://www.wildernessfilms.us/ och regissörerna Niclas Gillis, Sarah Gyllenstierna och Sara Jordenö, alla svenskar verksamma i NYC och USA. Det blev ett dynamiskt samtal om makt och ambitioner, om vikten av att “slå sig fram”, och behovet av ökad transparens, faktumet att man får större frihet ju mindre budget man har som filmskapare, den enorma vikten av kollegialt stöd.

Geena Davis Institute har precis fått fram forskning – som tvärt emot fördomarna  visar tydlig statistik på hur representation av kvinnor och mångfald i film gör positiva avtryck på biljettintäktssidan. Några exempel på detta som det refereras till i USA är Black Panther, Get out och självklart Wonder Woman.

Fr vänster, Sara Jordenö-Ruf, MAry Ellen Holden, Niclas Gillis, Cornelia Ravenal, Linnea Larsdotter, Alice Bah Khunke, LInda Zachrison, Leif Pagrotsky, Niklas Arnegren
Filmfrukost i NYC: Fr vänster, Sara Jordenö-Ruf, Mary- Ellen Holden, Niclas Gillis, Cornelia Ravenal, Linnea Larsdotter, Alice Bah Khunke, LInda Zachrison, Leif Pagrotsky, Niklas Arnegren

Ministern talade på flera olika möten om hur hon arbetat med #metoo, för att skapa kännedom och uppmärksamhet kring gällande lagar.

I Sverige ska man undersöka hur diskrimineringslagen kan bli effektivare, för att säkerställa en lösning. En ny lagstiftning trädde i kraft den 1 januari 2017. Det innebär att arbetsgivare och utbildningsleverantörer måste vidta fler förebyggande åtgärder mot diskriminering och trakasserier.

“Vi är världens mest jämställda land- men vad gör vi MER?” Ministern beskrev också entusiastiskt hur hon på Cannes festivalen ska ordna ett stort seminarium tillsammans med den franska kulturministern för att lyfta frågan ytterligare. – metoo har påverkat hela samhället i Sverige- vi får inte låta detta stanna vid en hashtag!”

I samtalet med Commissioner Penny Abeywardena, från NYC borgmästares kontor, stadens internationellt ansvariga, Francesca Donner, chef för The New York Times; Gender Initiativ, och Melissa Silverstein, grundare till Women and Hollywood, intensifierades diskussionen ytterligare.

New York Times har nylígen, baserat på sina läsarundersökningar,  som visade att tidningen har mest manliga läsare och tappar bland kvinnor. Nu har de tagit ett omfattande grepp om sin egen tidning, och granskar den, ur ett helt nytt, genomgripande genusperspektiv, som hon beskrev som omvälvande och delvis chockerande. Vem är på bild? Vem citeras? Hur beskrivs män respektive kvinnor?  Vilka ämnen skriver vi om? Donner beskrev processerna  och reaktionerna på tidningen.

Samtalet handlade väldigt mycket om HRpolitik, mänskliga rättigheter som arbetatagare i Sverige vs USA, och var fullt av kraft, humor och en enorm energi! “This is not the ditch we are gonna die in!” Det kändes som en början på en dialog som kommer att växa och fortsätta.

I det för årstiden överraskande kalla och blåsiga New York tog också ministern med sin delegation en promenad längs High Line med Alan Plattus, Professor på Yale School of Architecture, för att få lära sig om New Yorks olika initativ kring hållbar arktitektur och stadsplanering. Professorn har tidigare bla varit delaktig i den stora satsning som kom ur Department for housing and urban development för klimatanpassning. På HIghline med Alan Plattus, frpn Yale School of Architecture

Plattus kommer att vara mycket i Sverige, framförallt i Göteborg de närmsta två åren, eftersom Yale School of Architecture nyss har inlett ett formellt samarbete med Chalmers, och Älvstranden Utvecklings AB i Göteborg med syfte att stärka det demokratiska inflytandet över stadsutveckling och främja hållbarhetsarbetet där.  Alan kommer att vara gästprofessor på Chalmers som en del av projektet.  

Yale är explicit intresserade av att lära av den tradition av sk “demokratisk arkitektur “som finns i Sverige.  Intresset för Sverige och landets progressiva politik, också inom arkitektur och stadsutveckling växer i liberala kretsar i USA. Detta sker sannolikt delvis som konsekvens av att man här ser ut att röra sig i rakt motsatt riktning.

Ett annat område där Sverige enligt fler oberoende mätningar anses vara väldigt starka är kring frågan om yttrandefrihet och skydd av journalister- men där ministern, bla i resans avslutande möte på Freedom House med  Sarah Repucci, Senior Director på Global Publications  uttryckte att “bäst i världen” är inte gott nog.

“Jag vill att luppen ska riktas också mot oss!”

One response to “Alice Bah Kuhnke i New York

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *