Alternativ bokhelg i Leipzig

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

I fredags befann jag mig i Leipzig för att äntligen få gå på bokmässa igen. Istället för den kända bokmässan som för tredje året i rad blivit inställd var vi på en alternativ pop up-bokmässa. 60 förlag presenterade sin nyutgivna litteratur på Werk 2 och runt 60 litteratursamtal och läsningar genomfördes. Det kändes underbart att äntligen få delta i en bokmässa, om än i litet format.

Foto från den alternativa bokmässan  med bokbord i en gammal industrihall.
Bokbord på pop up-bokmässan på Werk 2 i Leipzig.
Skylt på en gul husvägg med kommande evenemang utanför Werk II. Nedanför sitter olika evenemangsaffischer.
Skylt vid ingången till Werk II.

Till exempel deltog Mare Verlag som nyligen givit ut Lydia Sandgrens Samlade verk och Verbrecher Verlag som i sommar kommer ut med Gunilla Palmstierna-Weiss Minnets spelplats. Författarna var dock inte närvarande. Ambassaden planerar att under året på olika sätt presentera de svenska författare vi hade skulle samtalat med under mässan.

Framför Mare Verlag med Lydia Sandgrens Samlade verk i handen.

De ca 60 litteratursamtalen genomfördes med tyska författare. Vi lyssnade när Daniela Seel samtalade med poeten och essäisten Uljana Wolf om hennes Etymologischer Gossip och när Bov Bjerg presenterade nyutgåvan av sin debut Deadline.

Bild på Daniela Seel som är svartklädd med mössa. Även Uljana Wolf är svartklädd. De sitter vid ett fyrkantigt bord med vattenglas och böcker.
Daniela Seel från kookbooks samtalar med Uljana Wolf.

Ytterligare ett initiativ var weiter:lesen22 (fortsätt läsa 22) som den 19 och 20 mars presenterade ca 60 livestreamade evenemang under bokmässehelgen.

Leipziger Buchmesse är Tysklands näst största bokmässa och en stor publikfest som 2019 lockade 286 000 besökare. Runt 2 500 utställare från ca 50 länder brukar delta. 2020 blev mässan inställd med någon veckas varsel och 2021 blev den först uppskjuten och sedan digital. De senaste åren har Sveriges ambassad tillsammans med våra nordiska kollegor haft en samnordisk monter på Leipzig-mässan där alla fem nordiska länder har haft författarpresentationer och bokförsäljning. Kulturavdelningen brukar jobba i sex månader med förberedelserna för bokmässan.

Till skillnad från Bokmässan i Frankfurt, som är en branschmässa, är Leipzig-mässan även riktad till den läsande allmänheten med mängder av läsningar och författarsamtal. Dessutom blir hela Leipzig en enda stor bokfestival, Leipzig liest!, under tiden för mässan med läsningar på bibliotek, skolor, museer, institutioner, kaféer och företag runt om i staden.

Tyskland har under hela pandemin haft mycket strängare åtgärder än Sverige och den tyska regeringen anser ännu inte att det är dags att släppa på Coronarestriktionerna helt. T.ex. måste man fortfarande visa covidpass för att komma in på kulturinstitutioner, restauranger och kaféer. Lättnader diskuteras dock och från början av april ska de flesta restriktioner vara borta. Så sent som i början av februari fattades beslutet att mässor återigen blev tillåtna i förbundslandet Sachsen där Leipzig ligger.

Bild på kulturrådet Nina Katarina Karlsson när hon håller i en gul bok - den tyska utgåvan av Lydia Sandgrens Samlade verk.
Coronacheck vid ingången till pop up-bokmässan på Werk 2.

Vi blev försiktigt optimistiska och trodde nu att Leipziger Buchmesse skulle kunna äga rum efter att ha varit inställd i två år. Så blev det nu inte. Samma dag som Sverige släppte restriktionerna ställdes bokmässan in Leipzig in. Anledningen var dock inte höga smittotal eller coronarestriktioner, utan att många förlag helt enkelt bestämde sig för att inte delta.

I en artikel i Süddeutsche Zeitung med rubriken Allt öppnar – men inte Leipziger Buchmesse: kronologi över en katastrof, säger Leipzigmässans chef Oliver Zille att det i slutändan inte räckte med de förlag som trots allt skulle byggt upp sina montrar på Leipzigmässan.

I november hade tillräckligt många utställare sagt ja till att delta. Mässan skulle kunna äga rum med en beläggning på 75 % av 2019 års mässa. I mitten av januari skickade mässan en enkät till utställarna. Där meddelade man att nya coronaregler var på gång och man ställde åter frågan om förlagen fortfarande tänkte delta. 80% svarade definitivt ja. Under tiden utvecklade mässan ihop med förbundslandsregeringen ett utvidgad hygienkoncept för mässområdet.

Den 31 januari låg bokningskvoten fortfarande på 75% när sachsiska delstatsregeringen i Dresden offentliggjorde de nya coronareglerna. Den 1 februari vände sig mässdirektör Zille åter till utställarna och då kom plötsligt avhoppen och mässan måste ställas in. Först ut var förlagsgruppen Penguin Random House och sedan följde fler efter. Det var då för sent för ett digitalt alternativprogram.

Protesterna lät inte vänta på sig. Under #wirwollenlesen (vi vill läsa) protesterade författare och litteraturälskare mot att bokmässan i Leipzig ställts in. 27 författare startade ett upprop och samlade in ca 2500 namnunderskrifter under parollen: ”Öppna bokmässan! Vi vill läsa!” Resultat blev de två ovan nämnda evenemangen.

Vad som kommer att hända med Leipziger Buchmesse i framtiden är kanske lite ovisst. Vi är många som längtar efter den. Mässdirektören Oliver Zille väljer att se positivt på framtiden och tvivlar inte på att mässan återkommer nästa år. Thomas Rathnow som är vd för Penguin Random House förlagsgrupp menar att de absolut kommer att ställa ut nästa mässa i Leipzig trots att de ställde in år.

Skylt med en mängd kulturanslag. Överst står "Kultur ist systemrelevant", fritt översatt "Kultur är samhällsviktigt".
Skylt utanför Werk 2. Kultur ist systemrelevant kan fritt översättas till “Kultur är samhällsviktigt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.